Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

SCHULZ: Predsedovia parlamentov preberú budúcnosť EÚ po brexite

Martin Schulz Foto: TASR/AP

Na otázku, či by mali národné parlamenty zohrávať väčšiu úlohu pri prijímaní európskej legislatívy, uviedol šéf europarlamentu, že parlamenty hrajú kľúčovú úlohu.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Predsedovia parlamentov členských krajín Európskej únie (EÚ) a Európskeho parlamentu (EP) by mali spolu hovoriť o budúcnosti únie po tom, čo sa Veľká Británia rozhodla spoločenstvo opustiť. Pri príchode na neformálny summit predsedov parlamentov v Bratislave to povedal šéf EP Martin Schulz.

"Dnešný summit je veľmi dôležitý. Po bratislavskom summite lídrov EÚ je dôležité, aby aj predsedovia parlamentov diskutovali o budúcnosti EÚ po rozhodnutí Británie opustiť úniu," uviedol. Ako šéf europarlamentu by mal kolegov informovať o stratégii EP v súvislosti s brexitom.



Na otázku, či by mali národné parlamenty zohrávať väčšiu úlohu pri prijímaní európskej legislatívy, uviedol, že parlamenty hrajú kľúčovú úlohu. S europarlamentom sa podľa neho dopĺňajú a nestoja proti sebe. Pripomenul, že členské krajiny sú zastúpené v európskych orgánoch.

Neformálny summit zvolal predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Zúčastňuje sa na ňom viac ako 20 šéfov národných parlamentov. Dnešná pracovná časť summitu bude venovaná výzvam, ktorým čelí únia. Predsedovia majú hovoriť o súčasných problémoch v otázke európskej jednoty a o prekonávaní odstupu medzi EÚ a jej občanmi. Diskutovať majú aj o vnútornej kohézii EÚ a globálne angažovanej Európe.