Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Schengen sa ešte nerúca, verí Peter Pellegrini

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Pellegrini potvrdil, že SR neopustí svoj zásadný odmietavý postoj k snahám prerozdeľovať migrantov.

Bratislava 23. júna (TASR) – Ak by sa naplnili úvahy nemeckého ministra vnútra Horsta Seehofera vracať z hraníc migrantov, zrejme by prišlo k ďalším krokom, ktoré by znemožňovali plniť Schengenu svoje poslanie. V relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Pravdepodobné by bolo následné zavedenie kontrol zo strany Rakúska, na čo by sme museli reagovať aj my, aby spätná vlna migrantov cez Rakúsko nesmerovala na Slovensko," naznačil premiér. Verí, že sa Schengen ešte nerúca, no prípadné zavedenie kontrol na hraniciach by popreli jeho princíp. Súčasná situácia podľa neho však odhaľuje i to, akou chybou bolo, že sa v predchádzajúcom období nevenovala dostatočná pozornosť ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru.

Pellegrini potvrdil, že SR neopustí svoj zásadný odmietavý postoj k snahám prerozdeľovať migrantov. Poukázal pritom i na to, že nie je práve korektné, ak niekto, kto podstatným spôsobom zavinil súčasnú situáciu svojvoľnou otvorenou politikou, sa potom, čo sa stav stal neúnosným, dožaduje solidárnosti od ostatných. Slovensko i tak podľa Pellegriniho prejavilo dostatočnú mieru solidarity a ochotu riešiť migračný problém. “Poskytli sme prostriedky, políciu, vojsko, posilnili sme agentúru Frontex, prichýlili sme rodiny asýrskych kresťanov, starali sme sa o migrantov, ktorí v Rakúsku čakali na rozhodnutie v azylovom konaní,“ pripomenul. "To, čo však odmietame je, aby nám niekto z Bruselu diktoval, kto bude žiť na Slovensku," zdôraznil premiér.

V rozhlasovej diskusii sa vyjadril aj k rozhovoru s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, s ktorým sa vo štvrtok (21.6.) stretol v Budapešti na schôdzke premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4), hovorili spolu o rakúskych kontrolách na hranici Jarovce-Kitsee.

"Otvorene som mu povedal, že nevidím dôvod, prečo sú tam tie kontroly, ktoré znepríjemňujú život Slovákom, cestujúcim do Rakúska,“ uviedol. "Ak sa situácia nezmení, napriek tomu, že sa bezpečnostná situácia nezhorší a teda nebude dôvod podľa nás na takéto kontroly, budeme musieť zvážiť, či nezavedieme recipročné opatrenia a či nebudeme kontrolovať každé jedno rakúske auto, lebo budeme chcieť preveriť, či náhodu nevyvážajú Rakúšania svojich migrantov k nám,“ povedal. Zároveň dodal, že "toto nie je cesta do budúcnosti“.