Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

DANKO: Do SNS sa vrátil Šatan st. Nepočítali sme, či bol päťtisíci

A. Danko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

SNS nie je protimaďarská, odmieta však šírenie protislovenských nálad v Budapešti. Chce posilniť úlohu štátu, zdaniť monopoly a zaviesť majetkové priznania. Podľa A.DANKA má SNS už 5000 členov.

Bratislava 10. júna (Teraz.sk) – Slovenská národná strana (SNS) má k dnešnému dňu viac ako 5000 členov. Po tom, kto konkrétne bol päťtisíci prijatý člen, však nepátrali. V reakcii na otázku TABLET.TV to uviedol predseda SNS Andrej Danko.

„Je tam veľa zaujímavých mien, vrátil sa k nám zakladajúci člen v Topoľčanoch Emil Šatan, vstúpilo 25 nezávislých starostov,“ pripomenul v diskusii otca slovenskej hokejovej legendy Mira Šatana. „Mohli by sme to mediálne urobiť tak, že päťtisíci člen je jeden z nich. Ale bolo by to komické a trápne. Pre mňa je dôležité, že nás je 5000,“ zdôraznil Danko.

V diskusii sa vyjadril aj k nedeľnej demonštrácii prívržencov Jobbiku v maďarskej Budapešti. Radikáli na nej protestovali proti Trianonskej zmluve a skandovali aj protislovenské heslá.

„SNS už historicky prináleží reagovať na problém slovensko – maďarských vzťahov. Veď SNS vznikla na vzdore proti maďarizácii. Ale to neznamená, že člen SNS musí mať vždy červené súkno pred očami, keď sa jedná o občanov Maďarska. Dnes sú Slováci, Maďari, Rumuni, Poliaci všetci rovnakí chudáci východnej Európy,“ poznamenal Danko.

„Ja často hovorím, že pre mňa je dôležitý každý občan Slovenska a keď dá za slovenskú reprezentáciu gól Laco Nagy, teším sa z neho rovnako, ako keď ho dal niekedy Peter Bondra alebo Miro Šatan. Je veľa vecí, z ktorých sa môžeme poučiť, vidím napríklad ekonomické úspechy Maďarska. Ale každý, kto bude narúšať našu celistvosť a zvrchovanosť, má s nami problém,“ zdôraznil predseda SNS.

„S úžasom som pozeral, ako maďarské orgány dovolia prejavy nacizmu, intolerancie bez akéhokoľvek zásahu. Ak by bol podobný míting na Slovensku, tvrdo by som požadoval zásah. Veď predsa nie je možné, aby mali legálne povolenú demonštráciu, kde pochodujú s fakľami cez celú Budapešť od rumunského k slovenskému veľvyslanectvu a kričia takéto heslá,“ dodal Danko.

Podľa predsedu SNS mal slovenský rezort zahraničných vecí proti tejto demonštrácii protestovať. „Neviem, na čo čakajú. Minimálne mala byť nóta, ktorá by požadovala, aby si štát plnil elementárnu povinnosť k živlom, ktoré patria do minulého storočia,“ vyhlásil.



Vrátil sa aj k víkendovej programovej konferencii SNS v Košiciach. „V Košických programových tézach sme definovali, ako má podľa nás vyzerať silný štát. Máme definovaných jedenásť podôb,“ poznamenal Danko. Dodal, že skutočná sila je tá, „ktorou dokážete pomáhať“. „Vo vzťahu k monopolom a obchodným reťazcom to znamená byť silný partner na dialóg,“ reagoval na otázku, či plány SNS zdaniť monopoly či obchodné reťazce nemôžu znepokojovať potenciálnych zahraničných investorov.

Podľa Danka majú títo investori na Slovensku vynikajúce podmienky, občanom ich však dostatočne nevracajú v podobe podpory športu či kultúry a v niektorých prípadoch si špekulatívne znižujú daň z príjmu. „V takom prípade je štandardným nástrojom daň z obratu. A hovorili sme aj o telekomunikačnej dani,“ vyhlásil.

SNS chce presadzovať ústavný zákon o strategických podnikoch a majetkové priznania pre všetkých občanov s majetkom nad 500.000 eur. „Ústavným zákonom by bolo definované, čo je strategická spoločnosť. A pravidlá toho, ako sa musí každý, kto bude mať moc, správať. Považujem za strategické energetické podniky, plynárenské podniky, aj Slovnaft, telekomunikácie, železnice. Tu sa v budúcnosti nebude môcť stať to, čo sa stalo v Cargu, že predajú 12.000 vozňov a 8.000 si prenajmú späť,“ povedal Danko s tým, že ak sa bude predávať nejaký podiel v strategickom podniku, bude povinnosťou vlády ho nadobudnúť.

Strana chce dať v budúcnosti dôraz na rozvoj kúpeľných miest a uvažuje aj o možnosti zavedenia dobrovoľnej vojenskej služby.

„Keď niekto povie, že prisťahovalcov nie, hneď je označovaný za xenofóbneho a rasistu. Je dôležité uvedomiť si rozdiel medzi prenasledovaným človekom a špekulatívnou migráciou,“ reagoval Danko na aktuálny plán Európskej komisie prerozdeľovať utečencov do členských štátov Európskej únie.

„Zvoliť si najľahšiu cestu, zachrániť na mori niekoľko tisíc ľudí, mať ich tu už státisíce a prerozdeliť ich po EÚ je ten najväčší alibizmus a falošnosť vo vzťahu k ľuďom, ktorí tu žijú, aj voči tým, ktorých sem privezieme z iných kultúr. Treba hľadať modely, ako ich dostať naspäť, odkiaľ prišli,“ vyhlásil Danko s tým, že SNS je rozhodne proti akémukoľvek distribuovaniu utečencov v EÚ.

V predvolebnom čase nechce špekulovať o tom, s kým by bola SNS ochotná ísť do vlády, ťažko si ju však vie predstaviť s OĽaNO, SMK či Mostom – Híd. „Ak bude mať Igor Matovič v strane štyroch ľudí, neviem, ako by chcel prebrať zodpovednosť za riadenie štátu. V komunálnych voľbách SNS z hodnotových dôvodov nedokázala spolupracovať s Hídom a SMK,“ povedal. Zároveň ale zdôraznil, že SNS nemá problém s Maďarmi ako takými, problémom je pre ňu najmä téma autonómie, ktorú otvára SMK.