Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ružička: Konferencia o budúcnosti Európy má byť o predstavách občanov

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička. Foto: TASR - Pavel Neubauer

M. Šefčovič podčiarkol nevyhnutnosť, aby všetky tri inštitúcie - Európska komisia, Európska rada a Európsky parlament - boli synchronizované a aby sa rýchlo dohodli na spôsobe vedenia konferencie.

Brusel 28. januára (TASR) - Prvá tohtoročná Rada EÚ pre všeobecné záležitostí v Bruseli bola predstavením priorít predsedníctva Chorvátska. Slovensko sa zhoduje so všetkými prioritami, ktoré si Záhreb stanovil počas polročného šéfovania na čele Únie, uviedol v utorok štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR František Ružička.

Slovenský diplomat pripomenul, že Chorvátsko chce zaistiť pokrok v takých výzvach, ako sú dohoda o sedemročnom rozpočte EÚ na roky 2021-27, Konferencia o budúcnosti Európy, začiatok pobrexitových rokovaní s Londýnom o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom a v neposlednom rade je to aj téma ďalšieho rozširovania Únie.

Podľa Ružičku sa európski diplomati podrobne venovali príprave Konferencie o budúcnosti Európy, a to aj za prítomnosti podpredsedov Európskej komisie Dubravky Šuicovej a Maroša Šefčoviča, ktorí budú na tento proces dohliadať v mene exekutívy EÚ.

"Slovensko má jasne stanovené priority. Hovoríme, že ak táto konferencia má mať úspech, musí to byť konferencia o občanoch. Ak to občan nepocíti konkrétne vo svojom živote, skvalitnenie svojho postavenia, vzdelávania či možnosti zakladať firmy a podnikať, tak tá konferencia nebude mať zmysel," vysvetlil Ružička.

Spresnil, že nie je možné sa už na začiatku procesu pustiť do diskusií o inštitucionálnych rámcoch alebo prípravy právnych rámcov spolupráce. To podľa jeho slov treba nechať nakoniec.

"Najskôr nech občania v širokej celospoločenskej diskusii zadefinujú, akú by chceli vidieť EÚ a až potom by malo nasledovať nastavenie inštitúcii EÚ tak, aby fungovali efektívne a aby odrazili vôľu občanov a implementovali to do praxe," odkázal Ružička.

Slovenský eurokomisár Šefčovič podčiarkol nevyhnutnosť, aby všetky tri inštitúcie - Európska komisia, Európska rada a Európsky parlament - boli synchronizované a aby sa rýchlo dohodli na spôsobe vedenia konferencie. "Partnerstvo sa pri tomto nemôže zastaviť. Môžeme uspieť iba vtedy, ak budú s nami na palube aj národné parlamenty a regionálni a miestni aktéri. Konferencia musí byť skutočne celoeurópskym snažením siahajúcim do všetkých kútov kontinentu," konštatoval Šefčovič.

Podpredseda EK rovnako upozornil na skutočnosť, že príprava konferencie sa "nezačína od nuly", ale vychádza z mnohých občianskych dialógov, ktoré doteraz viedli predstavitelia eurokomisie. "Komisia je pripravená zohľadniť spätnú väzbu od ľudí pri stanovovaní jej legislatívneho programu," uviedol Šefčovič.

Pri téme brexitu Ružička konštatoval, že odchod Británie z EÚ je už "hotová vec" a hoci sa o mandáte pre rokovania s Londýnom bude hovoriť až na februárovom zasadnutí GAC, v princípe je už teraz jasné, že budúce vzťahy by mali byť "výhodné pre obe strany".

"Pre nás ako pre Slovensko je dôležité zachovať maximálne široký rozsah práv občanov, ktorí študujú, pracujú alebo navštevujú Britániu. Druhá časť je zachovanie práv ekonomických operátorov a čo najširšieho a najvoľnejšieho trhu, s nulovými sadzbami a tarifami. Po tretie je to čo najbližšia a najužšia spolupráca s Britmi v oblasti bezpečnosti," opísal situáciu Ružička.

V oblasti rozširovania chce SR, podobne ako aj chorvátske predsedníctvo, vidieť konkrétny výsledok, lebo západný Balkán patrí do EÚ a Únia musí byť strategicky a politicky pripravená na začatie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom, ktoré boli zmrazené vlani v októbri.

Ružička vyjadril nádej, že nová metodológia rokovaní, ktorá bude predstavená na budujúci týždeň, dá pozitívny impulz na to, aby sa podarilo napraviť "októbrovú chybu" EÚ vo vzťahoch ku Skopje a Tirane.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)