Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Robert Fico zostavil vládu, berie si do nej troch nestraníkov

Foto: TASR/Dušan Hein

Z radov Smeru-SD nepochádzajú budúca ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská ani nominant na šéfa diplomacie Miroslav Lajčák či minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Banská Bystrica 30. marca (TASR) - Nová jednofarebná vláda nastupujúceho premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bude mať desať straníkov a troch nestraníkov.

Funkcia ministra hospodárstva ostáva zatiaľ neobsadená, stále sa však uvažuje o jej obsadení Jánom Valkom.

Šéf sociálnych demokratov 20 dní po parlamentných voľbách po rokovaní straníckeho predsedníctva oznámil, že podpredsedom vlády a ministrom vnútra bude rovnako ako v rokoch 2006 až 2010 podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák, podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí sa stane Miroslav Lajčák.

Financie dostane na starosť podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír, ktorý v minulosti už pôsobil v tomto rezorte ako štátny tajomník. Aj Kažimír zároveň získa post podpredsedu vlády. Po rokovaní predsedníctva Smeru-SD o tom dnes informoval šéf sociálnych demokratov Robert Fico.

"Nebudeme obsadzovať miesto podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny," uviedol Fico.
Po neskoršej obsahovej zmene kompetencií by mal tento post obsadiť poslanec Ľubomír Vážny. "Po zmene kompetenčného zákona, ktorý musíme zmeniť, lebo budeme napríklad riešiť otázky cestovného ruchu, chceme túto pozíciu zmeniť na podpredsedu vlády, ktorý bude mať na starosti veľké investičné aktivity," spresnil dezignovaný premiér. Týkať by sa to malo napríklad projektu širokorozchodnej trate, ale aj ďalších aktivít, ktoré si budú vyžadovať nadrezortnú koordináciu.


Galéria: Budúci ministri vlády Roberta Fica





Kultúre bude opäť šéfovať podpredseda strany Marek Maďarič, ktorý tento post zastával aj počas prvej Ficovej vlády. Rezort obrany povedie bratislavský krajský šéf Smeru-SD a bývalý štátny tajomník rezortu výstavby Martin Glváč, agenda rezortu životného prostredia pripadla Petrovi Žigovi, pre ktorého je to prvá vládna funkcia. Post šéfa rezortu dopravy získa exminister financií z prvej Ficovej vlády Ján Počiatek, rezort školstva podpredseda strany a bývalý podpredseda vlády pre menšiny a ľudské práva Dušan Čaplovič.

Poslanec a generálny manažér strany Ján Richter bude viesť ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek tentoraz obsadí post ministra pôdohospodárstva. Líder Smeru-SD uvažuje, že by ho ako štátny tajomník mohol doplniť bývalý šéf rezortu Stanislav Becík.

Tu bude player

Funkcia ministra spravodlivosti pripadne predsedovi Slovenskej advokátskej komory a nestraníkovi Tomášovi Borecovi. Z radov Smeru-SD nepochádza ani budúca ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, bývalá šéfka Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ani nominant na šéfa diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý doteraz pôsobil ako výkonný riaditeľ Európskej vonkajšej služby pre Rusko, Východné partnerstvo a Balkán.

Nestraník je aj vyštudovaný ekonóm Ján Valko, ktorý síce nie je členom strany, ale v minulosti ho opakovane nominovala do rôznych funkcií. O tom, či sa stane ministrom hospodárstva, sa rozhodne začiatkom budúceho týždňa.

"Je to človek, ktorý je v mojej hlave uložený tak, že je pripravený alternovať ešte jednu dôležitú funkciu," vyhlásil Fico s tým, že ide o pozíciu, ktorá si vyžaduje "vysokú dôveru" predsedu vlády. "Návrh na definitívne vymenovanie ministra hospodárstva predložím predsedníctvu ešte raz v pondelok alebo v utorok," dodal.

"Spustili sme kolo rozhovorov so zamestnávateľskými zväzmi a Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou (SOPK). Pokiaľ padne rozhodnutie, že Ján Valko nebude ministrom hospodárstva, ale bude zastávať inú dôležitú úlohu, privítal by som, keby nový minister vzišiel z komunikácie so zamestnávateľskými zväzmi a SOPK," uzavrel.

Predsedu Smeru-SD Roberta Fica poveril zostavením novej vlády prezident SR Ivan Gašparovič. Smer-SD zvíťazil v predčasných voľbách 10. marca so ziskom 44,41 percenta hlasov a v Národnej rade (NR) SR s 83 kreslami získal nadpolovičnú väčšinu.

Víťaz volieb tak bude najbližšie štyri roky vládnuť sám. Lídri piatich pravicových strán na rokovaní za okrúhlym stolom 15. marca povedali subjektu Roberta Fica definitívne nie a potvrdili tak svoj odchod do opozície.