Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva ukončil druhú etapu oddlženia nemocníc

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V druhej etape oddlženia je výsledná suma oddlžených pohľadávok z fixného diskontu vo výške viac ako 402.000 eur a suma oddlžených pohľadávok z elektronickej aukcie je vyššia ako 54,7 milióna eur.

Bratislava 18. marca (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ukončilo druhú etapu oddlženia slovenských nemocníc. V tejto fáze boli oddlžené záväzky 26 nemocníc, a to za dodávateľské faktúry. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Administratívne procesy druhej etapy oddlženia boli ukončené, s výnimkou úhrad dodávateľom. Tie budú realizované v najbližších dňoch," spresnila Eliášová s tým, že všetky dohody sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv.

V druhej etape oddlženia je výsledná suma oddlžených pohľadávok z fixného diskontu vo výške viac ako 402.000 eur a suma oddlžených pohľadávok z elektronickej aukcie je vyššia ako 54,7 milióna eur. Najvyššiu oddlženú sumu tvoria pohľadávky veriteľov Univerzitnej nemocnice Bratislava. Ďalšiu etapu oddlženia v tejto chvíli ministerstvo presne časovo odhadnúť nevie.

Koncepcia oddlženia v porovnaní s predchádzajúcimi typmi oddlžení má presné pravidlá a podmienky pre nemocnice. Oddlženie je rozdelené na jednotlivé etapy, nevyhnutnou podmienkou sú ozdravné plány a dozorné orgány, ktoré majú kontrolné funkcie. Základnými princípmi oddlženia sú transparentnosť, teda rovnaký prístup a zaobchádzanie pre všetkých a na strane veriteľa dobrovoľnosť.

Na úhradu záväzkov sú použité zdroje zo štátnych finančných aktív, spolu najviac 585 miliónov eur. Dokopy 29 nemocníc a Národná transfúzna služby doteraz financie použili najmä na neuhradené faktúry a sociálne odvody.