Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva podporí projekty zamerané na biomedicínsky výskum

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

V kontexte Výzvy 2019 v oblasti zdravotníctva na výskum a vývoj (ONKO) MZ SR podporí projekty v oblastiach onkologických chorôb ako sú kolorektálny karcinóm, karcinóm prsníka, pľúc či prostaty.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podporí tento rok 19 vedeckých projektov zameraných na výskum a vývoj v oblasti zdravotníctva, najmä biomedicíny. Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová TASR informovala, že MZ SR prerozdelí celkovo 3,1 milióna eur pre Lekársku fakultu Univerzitu Komenského (UK) v Bratislave, Jesseniovu lekársku fakultu UK v Martine, Lekársku fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Slovenskú akadémiu vied.

„Som veľmi rada, že aj tieto prostriedky môžu prispieť pri riešení závažných medicínskych problémov a k zlepšeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti, najmä v oblastiach onkologických, kardiovaskulárnych ochorení,“ uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

V rámci Výzvy 2019 v oblasti zdravotníctva na výskum a vývoj (R&D) ministerstvo podporí projekty zamerané na inovatívne diagnostické a terapeutické postupy a produkty personalizovanej medicíny v oblastiach kardiovaskulárnych, metabolických, autoimúnnych, neurologických a onkologických chorôb. Tie sú v súlade s prioritnými témami zakotvenými v Implementačnom pláne Stratégie výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu Slovenskej republiky, konkrétne v doméne týkajúcej sa zdravia obyvateľstva a zdravotníckych technológií.

V kontexte Výzvy 2019 v oblasti zdravotníctva na výskum a vývoj (ONKO) MZ SR podporí projekty v oblastiach onkologických chorôb ako sú kolorektálny karcinóm, karcinóm prsníka, pľúc a prostaty, malígne lymfómy, karcinóm pankreasu a nádory semenníkov. Projekty sú zakotvené v Akčnom pláne č. 5: Podpora onkologického výskumu a zlepšenie dostupnosti klinických štúdií pre pacientov, ktorý je súčasťou Národného onkologického programu.

Podporu dostane tiež inovatívny startup biotechnologickej spoločnosti Multiplex DX. MZ SR má podľa Eliášovej ďalej pokračovať v tejto stratégii plánovanou výzvou 2020 na podporu rozvoja excelentného biomedicínskeho výskumu na Slovensku.