Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra trvá na tom, že pri predaji bytov postupoval zákonne

Na archívnej snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková. Foto: TASR - Martin Baumann

NKÚ vyzval v pondelok ministerstvá vnútra a obrany, aby ukončili nezákonné predaje služobných bytov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR si stojí za tým, že pri predaji bytov postupovalo podľa zákona. Odvoláva sa pritom aj na rozsudok Najvyššieho súdu SR. Zároveň informuje o tom, že predaj služobných bytov zastavilo v roku 2017. V reakcii na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) to pre TASR uviedol tlačový odbor ministerstva.

"Ministerstvo vnútra SR si stojí za tým, že predaj bytov postupom podľa zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov bol aplikovaný správne," píše sa v reakcii. Rezort dodáva, že vychádza aj z rozsudku Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého je predaj služobných bytov možné realizovať postupom podľa spomínaného zákona. V prípade potreby je rezort vnútra pripravený poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní potrebnú súčinnosť.

NKÚ vyzval v pondelok ministerstvá vnútra a obrany, aby ukončili nezákonné predaje služobných bytov. Zároveň zistenia o doterajších predajoch oznámil polícii. Predaje boli podľa neho nezákonné a nehospodárne.

Oba rezorty mali v posledných štyroch rokoch predať viac ako 400 služobných bytov nájomcom, čo podľa NKÚ zákon neumožňuje. Kontrolóri tiež kritizujú, že ich predávali za zostatkové, nie trhové ceny. Štát tak mal prísť o milióny eur.

Kontrolóri NKÚ sa zamerali na Ministerstvo vnútra (MV) SR a Ministerstvo obrany (MO) SR a jeho organizáciu BARMO, ktorá spravuje služobné byty vojakov. Kontrola sa týkala rokov 2015 až 2018. V tom čase MV SR predalo 217 bytov a organizácia BARMO 212 bytov.