Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: BARMO pri predaji bytov postupovalo v zmysle zákona

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

NKÚ vyzval v pondelok ministerstvá vnútra a obrany, aby ukončili nezákonné predaje služobných bytov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Bytová agentúra rezortu ministerstva obrany (BARMO) postupovala pri predaji bytov v zmysle zákona. Tvrdí to Ministerstvo obrany (MO) SR v reakcii na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Danka Capáková s tým, že v súčasnosti je predaj bytov v správe agentúry pozastavený.



"BARMO postupovalo pri odpredaji bytov od roku 2003 v zmysle platného zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov a za týmto svojím postupom si stojí," informovalo o tom ministerstvo. Zároveň doplnilo, že v prípade potreby je pripravené poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní súčinnosť.

NKÚ vyzval v pondelok ministerstvá vnútra a obrany, aby ukončili nezákonné predaje služobných bytov. Zároveň zistenia o doterajších predajoch oznámil polícii. Predaje boli podľa neho nezákonné a nehospodárne.

Oba rezorty mali v posledných štyroch rokoch predať viac ako 400 služobných bytov nájomcom, čo zákon neumožňuje. Kontrolóri tiež kritizujú, že ich predávali za zostatkové, nie trhové ceny. Štát tak mal prísť o milióny eur.

Kontrolóri NKÚ sa zamerali na Ministerstvo vnútra (MV) SR a Ministerstvo obrany (MO) SR a jeho organizáciu BARMO, ktorá spravuje služobné byty vojakov. Kontrola sa týkala rokov 2015 až 2018. V tom čase MV SR predalo 217 bytov a organizácia BARMO 212 bytov.