Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová pozvala izraelského prezidenta na oficiálnu návštevu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a izraelský prezident Reuven Rivlin počas stretnutia v Jeruzaleme 24. januára 2020. Prezidentka SR Zuzana Čaputová je na dvojdňovej návšteve Izraela. Foto: TASR - Marián Garaj / Kancelária prezidenta SR

Okrem stretnutia s Rivlinom navštívila v piatok prezidentka SR v Jeruzaleme aj posvätné miesta judaizmu a kresťanstva.

Bratislava 24. januára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová pozvala izraelského prezidenta Reuvena Rivlina na oficiálnu návštevu Slovenska. Čaputová zároveň prijala jeho oficiálne pozvanie na štátnu návštevu. Hlava štátu to uviedla po piatkovom neformálnom stretnutí s Rivlinom v Jeruzaleme. Prezidentka bola na dvojdňovej návšteve Izraela v rámci 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

Slovenská prezidentka sa na stretnutí s Rivlinom rozprávala predovšetkým o dôležitosti pamätať si históriu a o hodnotách. "Rozprávali sme sa zároveň aj o tom, že registrujeme u nás aj v ich krajine nové prejavy nenávisti a ako je potrebné sa venovať aj tejto téme a tejto oblasti," priblížila slovenským novinárom.

Hlavy štátov podľa Čaputovej tiež skonštatovali, že spolupráca medzi Izraelom a Slovenskom je veľmi dobrá, a to v ekonomickej, politickej aj kultúrnej oblasti.

Okrem stretnutia s Rivlinom navštívila v piatok prezidentka SR v Jeruzaleme aj posvätné miesta judaizmu a kresťanstva. Čaputová tiež zastúpila Slovensko na piatom Svetovom fóre o holokauste. Zúčastnili sa na ňom delegácie zo 49 štátov sveta, pričom 41 z nich vedie hlava štátu. Medzi najprominentnejších hostí patrili americký viceprezident Mike Pence, ruský prezident Vladimir Putin, britský princ Charles a francúzsky prezident Emmanuel Macron.