Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér si pripomenie Nežnú revolúciu v Bratislave aj v Prahe

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR Martin Baumann

Slovenskú republiku pri príležitosti tohto pamätného dňa navštívi aj český premiér.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) si 17. novembra pripomenie 30. výročie Nežnej revolúcie na oslavách v Bratislave, ako aj v Prahe. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Spomienku na Nežnú revolúciu začne premiér v Prahe, kde sa zúčastní na oslavách v Národnom múzeu a následne sa presunie na slávnostný obed s predsedom vlády ČR Andrejom Babišom a ďalšími premiérmi Vyšehradskej skupiny.

V poobedňajších hodinách predseda vlády položí veniec k pamätníku Brána slobody pod hradom Devín v Bratislave. Okrúhle oslavy výročia Nežnej revolúcie vyvrcholia podujatím v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Program bude RTVS vysielať v priamom prenose. Slovenskú republiku pri príležitosti tohto pamätného dňa navštívi aj český premiér.

"Nežnou revolúciou sa začali zásadné spoločenské zmeny, ktoré viedli k pádu totalitného komunistického režimu a k pokojnému rozdeleniu Českej a Slovenskej federatívnej republiky na dva samostatné štáty. Tridsiate výročie Nežnej revolúcie z roku 1989, rovnako ako minuloročné pripomenutia osmičkových dejinných udalostí, predstavuje zlomové udalosti v našich dejinách," napísali z tlačového a informačného odboru.