Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Premiér zvoláva stretnutie Bezpečnostnej rady SR kvôli Jaroslavovi N.

Na archívnej snímke slovenský premiér Peter Pellegrini. Foto: TASR/AP

Na stretnutí sa majú zaoberať rozsahom toho, na čom všetko mohol Jaroslav N. participovať a aké aktivity vyvíjal.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) chce zvolať na piatok (22. 11.) ráno stretnutie s vybranými členmi Bezpečnostnej rady SR. Diskutovať majú o oblastiach utajovaných skutočností a obrany štátu, na ktorých sa mal podieľať Jaroslav N. z OĽaNO. Ide podľa neho o viacero oblastí, ktoré vzbudzujú vážne podozrenia.

"Rozhodol som sa na piatok zvolať mimoriadne rokovanie niektorých členov Bezpečnostnej rady SR, aby sa oboznámili s kompletnou informáciou a mohli v prípade potreby konať vo svojich rezortoch," povedal premiér.

Na stretnutí sa majú zaoberať rozsahom toho, na čom všetko mohol Jaroslav N. participovať a aké aktivity vyvíjal. Pellegrini považuje za potrebné sa o situácii rozprávať, pretože to podľa jeho slov zasahuje aj do bezpečnosti a dôveryhodnosti Slovenska. Zdôraznil, že v súčasnosti nemôže bližšie hovoriť o kauze. "Naozaj ide o podstatne väčší rozsah jeho aktivít rôzneho typu, o ktorých teraz nemôžem hovoriť," povedal premiér s tým, že po piatkovom stretnutí bude o situácii bližšie informovať.



Zároveň vysvetlil, že informácie nemá z policajného spisu, ale od spravodajských služieb. "Ako premiér mám právo sa oboznamovať s informáciami Vojenského spravodajstva a Slovenskej informačnej služby," skonštatoval.

Polícia v utorok (19. 11.) na sociálnej sieti informovala, že vyšetrovateľ NAKA obvinil Jaroslava N. z trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. "Podľa vyšetrovateľa mal J. N. žiadať utajované skutočnosti na ochranu záujmov Slovenskej republiky a následne ich vyzradiť ďalším osobám," napísala polícia. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič v reakcii pre TASR uviedol, že v prípade Jaroslava N. ide o pomstu zo strany šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara, o ktorom Jaroslav N. zverejnil informácie, že záhadne vlastní desiatky nehnuteľností a nevie hodnoverne vysvetliť ich nadobudnutie.