Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Premiér: Buďme hrdý národ, hlásme sa k tomu, čo nás robilo lepšími

Na snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR Martin Baumann

Premiér v tejto súvislosti odsúdil akúkoľvek obhajobu či zľahčovanie fašistického režimu aj na sociálnych sieťach rovnako ako popieranie holokaustu.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Slovenské národné povstanie (SNP) ukázalo, že sme národ, ktorý si ctí elementárnu spravodlivosť. Na piatkovej pietnej spomienke pri príležitosti 75. výročia SNP v obci Dačov Lom to skonštatoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Slovákov vyzval, aby boli hrdí a hlásili sa k tomu, čo nás v minulosti robilo lepšími.

"Tak, ako človek odhalí svoje kvality vo vypätých chvíľach, my sme ukázali, že sme národ, ktorý si ctí elementárnu spravodlivosť. Národ, ktorý je ochotný sa postaviť na jej obranu aj za cenu vlastného života," povedal s tým, že nesmieme zabúdať na našich predkov a je povinnosťou si ich uctiť.

Pripomenul, že stále žijú veteráni, ktorí bojovali aj v SNP. "Vážme si ich a hlavne ich pozorne počúvajme," zdôraznil Pellegrini. Poukázal pritom na výsledky prieskumu, ktorý dalo urobiť Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Vyplýva z neho, že až štvrtina mladých vo veku od 15 do 20 rokov nevedela odpovedať na otázku o príčinách holokaustu.

Premiér v tejto súvislosti odsúdil akúkoľvek obhajobu či zľahčovanie fašistického režimu aj na sociálnych sieťach rovnako ako popieranie holokaustu.

"Každý hrdý národ si pestuje svoju históriu, osobnosti, ale aj žijúcich pamätníkov týchto čias. Buďme hrdý národ, nešomrime, ale hlásme sa k tomu, čo nás v minulosti robilo lepšími a na čom môžeme dnes stavať aj našu budúcnosť," dodal Pellegrini.