Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

POZOR: Hygienici varujú pred týmito výrobkami na telo a vlasy

Hair Color Natural Brown – hnedá farba na vlasy Foto: ÚVZ

Všetky tri výrobky sú od výrobcu Dream Cosmetics, pôvodom sú z Pobrežia Slonoviny a obsahujú látku hydrochinón.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnými výrobkami na zosvetlenie pokožky, farbou na tetovanie a farbou na vlasy. Všetky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Do rýchleho výstražného systému Rapex výrobky nahlásili kontrolné orgány v Nórsku, Taliansku a v Nemecku.

LIME GREEN tattoo ink – zelená farba na tetovanie.
Foto: ÚVZ


Prvým potenciálne nebezpečným výrobkom je výrobok na zosvetlenie pokožky s názvom Therapy, Extra Lightening Lotion with Carrot Oil značky CT+. Ďalším je výrobok na zosvetlenie pokožky Lightening Oil a krém na zosvetlenie pokožky Lightening Beauty Cream, oba od značky Caro White. Všetky tri výrobky sú od výrobcu Dream Cosmetics, pôvodom sú z Pobrežia Slonoviny a obsahujú látku hydrochinón. Táto látka je určená len na profesionálne použitie a môže sa používať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

Clear Therapy, extra lightening lotion carrot oil – výrobok na zosvetlenie pokožky.
Foto: ÚVZ


Ďalším nebezpečným výrobkom je zelená farba na tetovanie Lime Green Tattoo Ink značky Eternal Ink pôvodom z USA. Farba obsahuje aromatický amín, ktorý by sa nemal nachádzať vo výrobkoch na tetovanie.

Lightening oil – výrobok na zosvetlenie pokožky
Foto: ÚVZ


Nebezpečná podľa hygienikov môže byť aj hnedá farba na vlasy, ktorá sa predáva pod názvom Hair Color Natural Brown, značky Black Rose. Vyrába sa v Indii v spoločnosti Henna Export Corporation. Analýzou bolo zistené, že výrobok obsahuje látku p-fenyléndiamín – PPD. PPD patrí medzi látky s vysokým alergénnym potenciálom a nedostatočným reagovaním látok môžu vzniknúť v zmesi rôzne toxické látky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie.

Lightening beauty cream – krém na zosvetlenie pokožky
Foto: ÚVZ