Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

POZOR, HROZIA ZÁPLAVY: Intenzívny dážď trápi viaceré časti Slovenska

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Situácia bude pretrvávať aj v najbližších hodinách a dňoch, a preto predovšetkým na severe môže miestami, najmä na severných návetriach, spadnúť ešte ďalších 60 milimetrov zrážok, ojedinele aj viac.

Trenčín 22. mája (TASR) – Bratislava 22. mája (TASR) – Na Slovensku hrozia povodne z trvalého dažďa. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstrahu najvyššieho – 3. stupňa vyhlásil pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Čadca a Liptovský Mikuláš. O stupeň nižšia výstraha 2. stupňa platí na krajnom západe Záhoria, na Orave, Liptove, hornom a strednom Považí, na hornej i dolnej Nitre. Prvý stupeň výstrahy je vyhlásený v okresoch Trnava, Pezinok, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Banská Bystrica, Topoľčany, Poprad, Kežmarok a Sobrance.

Od pondelka (20. 5.) počasie na Slovensku ovplyvňuje tlaková níž so stredom nad Poľskom. V Žilinskom kraji ojedinele spadlo za 24 hodín viac ako 50 milimetrov zrážok. "Situácia bude pretrvávať aj v najbližších hodinách a dňoch, a preto predovšetkým na severe môže miestami, najmä na severných návetriach, spadnúť ešte ďalších 60 milimetrov zrážok, ojedinele aj viac," informuje SHMÚ na sociálnej sieti. Vzhľadom na nasýtenosť povodí v týchto oblastiach už v týchto chvíľach výrazne stúpajú vodné stavy tokov. Podľa ústavu budú stúpať vzhľadom na pretrvávajúce zrážky aj naďalej a budú dosiahnuté stupne povodňovej aktivity.

"Na západe výraznejšie zrážky ustanú už v priebehu nasledujúcej noci a štvrtka (23. 5.), na severe však bude s prestávkami pršať až do piatka (24. 5.). Vyskytnú sa aj búrky, v nasledujúcich dňoch s najväčšou pravdepodobnosťou na východe a v Banskobystrickom kraji, v stredu aj v Žilinskom kraji. Naopak, na západe je pravdepodobnosť veľmi nízka," podotkol SHMÚ.

Výstrahy SHMÚ.
Foto: PrtScr/SHMÚ


Hovorca SHMÚ Ivan Garčár priblížil, že v stredu ráno zaznamenali na slovenskom úseku Dunaja výrazný vzostup. Vodný stav v stanici Devín bol 495 centimetrov, čo predstavuje zvýšenie od utorňajšieho rána o 174 centimetrov. V Bratislave mal hodnotu 593 centimetrov a rozdiel od utorka je 152 centimetrov. "Vzhľadom na predpovede zrážok, keď má v Dolnom Rakúsku a v Alpách napršať ešte miestami 15 až 30, ojedinele až do 40 milimetrov a štvrtok do troch milimetrov, predpokladáme v hornej časti slovenského úseku Dunaja ustálenosť pri vysokom vodnom stave (v Devíne 510 cm), s opätovným miernym vzostupom po polnoci," spresnil Garčár. Vo štvrtok v popoludňajších hodinách dosiahne hladina úroveň 550 centimetrov, ktorá bude pretrvávať až do piatka polnoci. V sobotu (25. 5.) už očakávajú mierny pokles.

V súčasnosti je podľa SHMÚ v povodí Kysuce a Oravy, na hornej Topli, hornej Ondave, hornom Laborci, Ladomírke a Uhu mierny vzostup až vzostup vodných hladín, na ostatných tokoch východného Slovenska prevláda ustálenosť vodných hladín. "Vzhľadom na predpovedané vysoké úhrny zrážok (60 - 100 milimetrov) na stredu a štvrtok i aktuálnu nasýtenosť v povodí Váhu (v horských oblastiach Tatier aj vodné zásoby v snehovej pokrývke) očakávame na miestach s výdatnými zrážkami vzostup až výrazný vzostup s možnosťou dosiahnutia stupňov povodňovej aktivity (SPA), predovšetkým v povodí horného Váhu, Myjavy a Žitavy. V severnej a východnej časti povodia Váhu očakávame dosiahnutie úrovne zodpovedajúce 2. SPA," spresnil Garčár. Najvyššie úhrny zrážok sú očakávané v prihraničnej oblasti s Poľskom.

Pre intenzívny dážď zasahuje na severe viac ako 110 hasičov


Pre intenzívny dážď na Slovensku zasahuje vo viacerých severných okresoch viac ako 110 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Ich pomoc je potrebná najmä v Žilinskom kraji, a to v okresoch Čadca, Žilina, Bytča a Martin, kde boli doposiaľ privolaní k 22 udalostiam. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Situácia je aktuálne najvážnejšia v obci Kotešová, kde hasiči odčerpávajú vodu zo zaplavených ulíc a pivníc. "V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahujú v zasiahnutých okresoch aj dobrovoľní hasiči z Turzovky, Oščadnice, Makova, Staškova, Varína, Trnového, Kotešovej, Staškova, Turan, Bytče, Skalitého a Svrčinovca. Na rieke Kysuca a Ľubochnianka bol vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity," spresnila Križanová.



Tretí povodňový stupeň vyhlásilo mesto Turany a dve obce v Žilinskom kraji


Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v stredu v súvislosti s vytrvalým dažďom na území severného Slovenska mesto Turany a obce Belá a Divinka v okrese Žilina. TASR o tom popoludní informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu (OÚ) v Žiline Ľubomír Hollý.

Druhý povodňový stupeň platí v obci Lysica v okrese Žilina. Zastupujúci starosta Robert Bros uviedol, že problémy, ktoré mali, už plus-mínus vyriešili. „O 14.00 h sme ukončili tretí povodňový stupeň. Priepusty v obci sú pozapchávané materiálom, ktorý splavilo do potoka. Vybrežil sa potok. Na dvoch miestach je poškodená cesta v obci, ako aj nejaké vodovodné prípojky a niečo na kanalizácii,“ priblížil.

V súvislosti s povodňovou situáciou zasahovali na viacerých miestach Žilinského kraja hasiči. „Aktuálne zasahujeme v Kotešovej, predtým sme boli na Kysuckej ceste v Žiline, v Považskom Chlmci, priamo v Kysuckom Novom Meste a v Lopušných Pažitiach. Hasiči z Terchovej zasahovali v Lysici a v Belej. Išlo najmä o odčerpávanie vody zo zatopených pivníc a čistenie kanalizačných priepustov,“ povedal pre TASR riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline Jaroslav Kapusniak.

Pred povodňami z trvalého dažďa varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstrahu najvyššieho, tretieho stupňa vyhlásil pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Čadca a Liptovský Mikuláš. Od pondelka (20. 5.) počasie na Slovensku ovplyvňuje tlaková níž so stredom nad Poľskom. V Žilinskom kraji ojedinele spadlo za 24 hodín viac ako 50 milimetrov zrážok. "Situácia bude pretrvávať aj v najbližších hodinách a dňoch, a preto predovšetkým na severe môže miestami, najmä na severných návetriach, spadnúť ešte ďalších 60 milimetrov zrážok, ojedinele aj viac," informoval SHMÚ na sociálnej sieti.

Tretí stupeň aj v Trenčíne


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal hydrologickú výstrahu tretieho stupňa pred povodňou v okrese Trenčín. Platí od stredy od 16.30 h do štvrtka (23. 5.) do 9.00 h.

„Vzhľadom na nasýtenie povodí spadnutými zrážkami a predpokladanými ďalšími trvalými zrážkami v úhrne 60 - 100 mm predpokladáme vzostup až výrazný vzostup vodných hladín na tokoch s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uvádza na svojej webovej stránke SHMÚ.

Výstraha súvisí najmä so stúpajúcou hladinou rieky Vlára v Hornom Srní, ktorá sa dostala na úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity v stredu o 16.00 h. Hladina momentálne dosiahla úroveň 281 centimetrov, v porovnaní so stavom pred 24 hodinami stúpla hladina viac ako dvojnásobne. Podľa prognózy SHMÚ bude hladina stúpať až nad úroveň 300 cm, čo už predstavuje tretí stupeň povodňovej aktivity.



Pre okres Senica platí hydrologická výstraha 3. stupňa pred povodňami


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal hydrologickú výstrahu tretieho stupňa pred povodňou v okrese Senica. Platí od stredy od 15.45 h do štvrtka (23. 5.) do 8.00 h.

"Vzhľadom na súčasné, ako aj ďalšie predpokladané zrážky očakávame výrazný vzostup vodných hladín," uvádza na svojej webovej stránke SHMÚ.

Výstraha súvisí so stúpajúcou hladinou rieky Chvojnica, v Lopašove stúpla hladina z 38 centimetrov o 12.00 h až na 186 centimetrov o 16.00 h. V Sobotišti povodie Teplice stúplo z 91 centimetrov o 9.00 h na 231 centimetrov o 17.00 h.

Pre okres Myjava platí hydrologická výstraha 3. stupňa pred povodňami


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal hydrologickú výstrahu tretieho stupňa pred povodňou v okrese Myjava. Platí od stredy od 15.45 h do štvrtka (23. 5.) do 8.00 h.

"Vzhľadom na súčasné a aj ďalšie predpokladané zrážky očakávame výrazný vzostup vodných hladín," uvádza na svojej webovej stránke SHMÚ.

Výstraha súvisí najmä so stúpajúcou hladinou riek Myjava a Teplica. V meste Myjava stúpla hladina rieky Myjava zo 60 centimetrov o 4.00 h až na 91 centimetrov o 17.00 h. Vo Vrbovciach povodie Teplice stúplo zo 60 centimetrov o 8.00 h na 229 centimetrov o 17.00 h.

"Podľa poslednej obhliadky o 15.00 h je hlavný tok rieky Myjava zatiaľ v poriadku, menšie problémy sú hlásené v myjavskej mestskej časti Trnovce, kde sa naplavilo blato z lesa smerom k amfiteátru. Voda preteká na spojnici Vankovia - Junasovia a tiež z rigolov pri odbočke U Zimov. Ohrozenie majetku či vybreženie vody z hlavného koryta v tejto chvíli hlásené nie sú. Situácia je monitorovaná," uviedol hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

Za 24 hodín spadlo väčšinou 5 až 30 mm zrážok, na západe aj výrazne viac


Za uplynulých 24 hodín spadlo na Slovensku väčšinou päť až 30 milimetrov (mm) zrážok, ale v západnej polovici Slovenska miestami aj výrazne viac. Tu vo viacerých staniciach namerali 30 až 60 mm a ojedinele dokonca aj viac. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Z dostupných staníc najvyšší úhrn namerali v stanici Modra - Piesok, kde spadlo 68,2 mm.

Tlaková níž so stredom nad Poľskom vyvolala v stredu na viacerých miestach Slovenska trvalé zrážky, ktoré boli miestami, najmä na západe, aj výdatné. "Len výnimočne spadlo menej ako päť mm, a to v niektorých staniciach stredného a východného Slovenska. Počas 24 hodín do štvrtkového (23. 5.) večera očakáva model Aladin, že na väčšine územia spadne od nemerateľného množstva do 15 mm, ale lokálne aj výrazne viac zrážok," spresňuje SHMÚ.

Na väčšej ploche by malo v uvedenom období spadnúť viac zrážok najmä v severných okresoch Žilinského kraja a lokálne aj v Prešovskom kraji. Model tu na niektorých miestach očakáva ďalších 20 až 50, výnimočne až do 70 mm.

SHMÚ varuje pred dažďom v takmer vo všetkých krajoch, okrem Košického. Varuje aj pred povodňami z trvalého dažďa. Najvyšší, tretí stupeň výstrahy pred povodňami platí momentálne pre okresy Námestovo, Čadca, Tvrdošín, Trenčín, Myjava a Senica.

Tretí povodňový stupeň je v Turanoch, druhý v obciach Lysica, Belá a Divinka


Tretí stupeň povodňovej aktivity v súvislosti s vytrvalým dažďom na území Žilinského kraja aktuálne platí v meste Turany, okres Martin. V obciach Belá, Divinka a Lysica v okrese Žilina je druhý povodňový stupeň. TASR o tom v stredu informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu (OÚ) v Žiline Ľubomír Hollý.

Pri odčerpávaní vody zo zatopených pivníc a čistení kanalizačných priepustov zasahovalo cez deň na viacerých miestach v Žilinskom kraji množstvo hasičov. „Najmä v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto. Dobrovoľní hasiči aj naďalej lokálne monitorujú hladiny riek,“ priblížil pre TASR riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline Jaroslav Kapusniak.

Pred povodňami z trvalého dažďa varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstrahu najvyššieho, tretieho stupňa vyhlásil pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Čadca a Liptovský Mikuláš. Od pondelka (20. 5.) počasie na Slovensku ovplyvňuje tlaková níž so stredom nad Poľskom. V Žilinskom kraji ojedinele spadlo za 24 hodín viac ako 50 milimetrov zrážok. "Situácia bude pretrvávať aj v najbližších hodinách a dňoch, a preto predovšetkým na severe môže miestami, najmä na severných návetriach, spadnúť ešte ďalších 60 milimetrov zrážok, ojedinele aj viac," informoval SHMÚ na sociálnej sieti.

Pre intenzívny dážď zasahovali hasiči na Slovensku už 50-krát


Pre intenzívny dážď na Slovensku zasahujú v stredu profesionálni a dobrovoľní hasiči pri viacerých udalostiach. Ich pomoc bola pre nepriaznivé počasie potrebná celkom 50-krát. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Najviac výjazdov uskutočnili hasiči v Žilinskom kraji, kde zasahovali 22-krát, v Trnavskom kraji boli hasiči privolaní k ôsmim udalostiam, v Bratislavskom kraji zasahovali hasiči doposiaľ päťkrát," spresnila Križanová.

Najčastejšie boli hasiči vyslaní k odstraňovaniu spadnutých stromov z vodných tokov a ciest. Taktiež k odčerpávaniu vody zo zatopených ulíc a pivníc. Na viacerých miestach stále zasahujú.

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred dažďom takmer vo všetkých krajoch, okrem Košického. Varuje aj pred povodňami z trvalého dažďa. Najvyšší, tretí stupeň výstrahy pred povodňami platí momentálne pre okresy Námestovo, Čadca, Tvrdošín, Trenčín, Myjava a Senica.