Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Poskytovatelia sociálnych služieb volajú po zmene

Poskytovatelia sociálnych služieb volajú po zmene. Foto: Tablet.TV

Rezort práce plánuje v tomto roku navrhnúť nový model financovania sociálnych služieb na Slovensku.

Bratislava 12. januára (TABLET.TV) - Ministerstvo plánuje uskutočniť k tomu verejnú diskusiu a pripraviť legislatívny návrh nového zákona o sociálnych službách. Reaguje tak na požiadavku neverejných poskytovateľov, aby ich zariadenia z rozpočtov vyšších územných celkov boli financované rovnako ako verejné zariadenia.

Pracovná skupina, ktorá sa bude venovať analýze problematiky viaczdrojového financovania, mala byť zriadená ešte koncom roka 2014. "Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky zriadi pracovnú skupinu na vypracovanie novely zákona o sociálnych službách do konca januára 2015," uviedla pre TABLET.TV Barbora Petrová z tlačového odboru ministerstva práce.



Skupinu budú tvoriť zástupcovia ministerstva práce, rezortu zdravotníctva, financií, ale aj verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb na Slovensku. Ministerstvo práce v súčasnosti nevie ešte konkretizovať legislatívne zmeny v tejto oblasti na rok 2015. Mali by totiž vychádzať z návrhov zmien spomenutej skupiny. Trpezlivosť však dochádza neverejným poskytovateľom, ktorí v prípade neúspechu avizujú protestné zhromaždenia, dokonca zaslanie sťažnosti do Bruselu. "My nechceme tlačiť na štát, vládu, ministerstvo, samosprávy pred voľbami. My chceme, aby sa tento systém konečne napravil," upresňuje predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR Milada Dobrotková.