Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Plošná ťažba v národných parkoch má byť zakázaná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nová legislatíva má tiež priniesť nové právomoci Štátnej ochrane prírody SR.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Plošná ťažba v národných parkoch a vzácnych územiach má byť zakázaná. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Nová legislatíva má tiež priniesť nové právomoci Štátnej ochrane prírody SR.



Podľa schválenej novely má byť teda náhodná ťažba nezákonná. Po novom bude tiež potrebný súhlas štátnych ochranárov pri akýchkoľvek krokoch, ktoré by mohli ohroziť prírodu v národných parkoch. Týka sa to napríklad ťažby dreva, výstavby, výkopov zeminy alebo zásahov do vodných tokov.

Podľa novely majú súhlas na výrub drevín mimo zastavaného územia obce vydávať okresné úrady, a nie obce ako doteraz, pričom to má byť podľa envirorezortu podmienené súhlasom Štátnej ochrany prírody SR.

Novela tiež umožňuje vyznačiť územie, v ktorom sa bude môcť pohybovať aj mimo vyznačeného chodníka. Obce by mali viesť evidenciu využitia finančných prostriedkov z náhrad za vyrúbané dreviny. Envirorezort chce zároveň vytvoriť informačný systém, ktorý verejnosti aj orgánom štátnej správy poskytne údaje, na základe ktorých bude možné jednoznačne identifikovať hranicu chránených území a ich ochranných pásiem.

"Ide o výrazný krok vpred, keďže dlhé roky mohli štátni ochranári zabrániť zásahom takmer výlučne iba v najvyššom – piatom stupni ochrany. Ten je v národných parkoch zastúpený minimálne. Vďaka schválenej novele sa však táto ich právomoc rozširuje na viac ako 400.000 hektárov vzácneho územia na Slovensku, čo predstavuje takmer 10 percent rozlohy Slovenska," uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Schválené zmeny majú byť účinné od 1. januára 2020.