Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pavol R. pred vyšetrovateľom poprel falšovanie zmeniek

Na snímke exriaditeľ televízie Markíza Pavol R. po výsluchu v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur 21. júna 2018 na Prezídiu Policajného zboru v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vypovedal po tom, ako polícia v stredu zadržala v jeho byte druhého obvineného v prípade – podnikateľa Mariana K.

Bratislava 21. júna (TASR) –Exriaditeľ TV Markíza a bývalý minister hospodárstva Pavol R. absolvoval vo štvrtok dopoludnia výsluch pred vyšetrovateľom v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. K jeho obsahu, ani k svojmu obvineniu sa na radu svojho právneho zástupcu odmietol bližšie vyjadriť až do času, kým nebude rozhodnuté o opravných prostriedkoch proti uzneseniu o vznesení obvinenia.

"Podal som vysvetlenie k okolnostiam, ktoré sú mi kladené za vinu, odmietol som kategoricky obvinenie a vysvetlil som svoj postoj, svoje argumenty na celú záležitosť," vyhlásil Pavol R. pred novinármi po skončení výsluchu, ktorý trval necelé dve hodiny aj s prerušením kvôli procesným námietkam obvineného. "Podali sme sťažnosť, respektíve niektoré opravné prostriedky, takže do ich posúdenia a rozhodnutia o nich na základe odporúčania právneho zástupcu sa ďalej vyjadrovať nebudem," doplnil.

"V krátkosti sme sa vyjadrili k vznesenému obvineniu, klient poprel vinu," priblížil výsluch Pavla R. jeho právny zástupca Marek Para. Počas výsluchu napadli uznesenie o vznesení obvinenia, ktoré podľa Paru nie je vyhotovené v takej kvalite, aby ho jeho klient mohol pochopiť v celom rozsahu a dostatočne sa k nemu vyjadriť.

V budove policajného prezídia v týchto chvíľach prebieha výsluch obvineného Mariána K. Zúčastnil sa na ňom aj právny zástupca Pavla R., predčasne ho však opustil. Práve z dôvodu tohto prebiehajúceho výsluchu sa Para nechcel vyjadriť k tomu, či P. Rusko aj pred vyšetrovateľom potvrdil, že zmenky v roku 2000 podpísal. Proti obvineniu Pavol R. zatiaľ nepodal sťažnosť, jeho právny zástupca uviedol, že tak mieni urobiť.

Pavol R. si v stredu (20.6.) večer prevzal na polícii uznesenie o obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a z trestného činu marenia spravodlivosti. S vyšetrovateľom NAKA sa dohodol, že sa vo štvrtok dostaví o 8.00 h na výsluch. Vypovedal po tom, ako polícia v stredu zadržala v jeho byte druhého obvineného v prípade – podnikateľa Mariana K.

Bývalý riaditeľ televízie Markíza mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Mariana K. a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú tri súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Mariana K. žiada od Pavla R. a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.

Podľa informácií medializovaných v máji Marian K. zobral zo súdu zmenky, odôvodnil to tým, že ich chce expertízne preskúmať. Pojednávanie v zmenkovom spore, ktoré sa malo uskutočniť v stredu, bolo zrušené, a to z dôvodu vykonávania ďalších procesných úkonov vzhľadom na účelnosť konania.

Televízia podala trestné oznámenie na Mariana K. a Pavla R. za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Prípadom sa zaoberá NAKA. Vysielateľ tiež požiadal Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom K. riadne splnili daňové povinnosti.