Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Pacienti vnímajú úroveň slovenských nemocníc lepšie

Na snímke vchod do Univerzitnej nemocnice Bratislava, 29. mája 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Najkritickejší boli pacienti voči spokojnosti s tzv. hotelovými službami, teda s jedlom, ubytovaním a upratovaním.

Bratislava 7. marca (TASR) – Pacienti sú s úrovňou slovenských nemocníc za posledných päť rokov spokojní najviac. Vyplýva to z hodnotenia viac ako 7200 poistencov súkromnej zdravotnej poisťovne (ZP) Dôvera. O výsledkoch informoval na tlačovej konferencii vo štvrtok jej generálny riaditeľ Martin Kultan.

Priemerne pacienti ohodnotili spokojnosť s tzv. hotelovými službami, prístupom zdravotníckeho personálu a jeho komunikáciu počas hospitalizácie známkou 1,64. Žiaden z oslovených pacientov nehodnotil odbornosť lekárov alebo použité liečebné metódy. „Subjektívna spokojnosť sa zisťuje všade na svete a je jedným z dôležitých ukazovateľov, ktorý berieme do úvahy aj pri rokovaniach s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti o platobných podmienkach,“ povedal Kultan.

Najkritickejší boli pacienti voči spokojnosti s tzv. hotelovými službami, teda s jedlom, ubytovaním a upratovaním. Z pohľadu pacienta najlepšie za fakultné nemocnice obstála Ústredná vojenská nemocnica Slovenského národného povstania (SNP) v Ružomberku, naopak najhoršie dopadla Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB). V rámci všeobecných nemocníc najlepšie skončila Nemocnica svätého Michala v Bratislave, najhoršie sa umiestnila Nemocnica v Leviciach.

Najpozitívnejšie špecializované zdravotnícke zariadenie je podľa pacientov Národný ústav srdcových chorôb (NÚSCH) – Detské kardiocentrum. Najmenej boli pacienti v tejto kategórii spokojní s Psychiatrickou nemocnicou Philippa Pinela, Psychiatrická nemocnica Veľké Zálužie.

Najhoršie hodnotenia v rámci ostatných zariadení malo zariadenie Vitalita Lehnice, najlepšie hodnoteným v kategórii ostatné zariadenia skončil Národný ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb Dolný Smokovec. Prísnejšie v hodnotení boli pacientky – ženy, ktoré v rámci minulého roka v hodnotení dávali známku 1,65.

Najkritickejší hodnotitelia sa pohybovali vo veku do 17 rokov, kde za nich hodnotenia vypĺňali rodičia detí, najmä matky, s priemernou známkou 1,85. Najmenej kritickí boli pacienti vo veku od 41 rokov vyššie. V rámci krajov sú s úrovňou nemocníc najspokojnejší obyvatelia Bratislavského a Žilinského kraja s priemernou známkou 1,58. Najmenej spokojní boli obyvatelia Trenčianskeho kraja s priemernou známkou 1,77.

Pacienti hodnotili oddelenia ako kardiológia, otorinolaryngológia (ORL), medicína drogovo závislých, pneumológia a ftizeológia, fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia, ortopédia, oddelenie dlhodobo chorých, chirurgia, urológia, psychiatria, vnútorné lekárstvo, úrazová chirurgia, neurológia, gynekológia a pôrodníctvo a pediatria.

So zdravotnou starostlivosťou, s lekármi a so sestrami boli najviac pacienti spokojní v NÚSCH v Detskom kardiocentre, najmenej vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Ilave. S ubytovaním, stravou a upratovaním boli spokojní najväčšmi na ORL v Humennom, najmenej v Nemocnici v Leviciach. Zdravotnícky personál a zlepšenie zdravotného stavu po prepustení vnímali pacienti v Národnom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci, najmenej vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave.