Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. Gajdoš: Na veľtrhu IDEB sa Slovensko môže pochváliť aj novinkami

Na snímke druhé nové viacúčelové transportné lietadlo C-27J Spartan, ktoré si do užívania slávnostne prevzali Vzdušné sily Ozbrojených síl SR v priestoroch dopravného krídla Generála M.R. Štefánika v Kuchyni v pondelok 9. apríla 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB potrvá do piatka 18. mája. V rámci jeho siedmeho ročníka sa na ploche 25.000 metrov štvorcových predstavuje 170 vystavovateľov z 18 krajín.

Bratislava 16. mája (TASR) – Minister obrany SR Peter Gajdoš na bratislavskom výstavisku Incheba v stredu slávnostne otvoril 7. ročník veľtrhu obranného priemyslu IDEB 2018. V príhovore zdôraznil, že Slovensko sa po rokoch môže pochváliť aj novinkami, napríklad vrtuľníkom UH-60 M Black Hawk či lietadlami Spartan.

"Veľtrh IDEB poskytuje priestor na prezentáciu najkvalitnejších produktov. Návštevníci sa môžu zároveň viac dozvedieť o tom, akou technikou disponujú Ozbrojené sily (OS) SR," povedal Gajdoš. Podľa jeho ďalších slov OS môžu počas týchto dní verejnosti predstaviť doterajší výsledok Slovensko–fínskeho výskumu a vývoja - prototyp vojenského obrneného vozidla 8x8, modernizované vozidlo pechoty pre jednotky Istar a ďalšie produkty, ktoré môžu byť v blízkej budúcnosti zaradené do výzbroje Ozbrojených síl SR.

"Tento ročník je predsa len iný ako predchádzajúce. Ešte nikdy v ére samostatného Slovenska nemal domáci zbrojársky priemysel takú podporu od vlády ako dnes," dodal Gajdoš.

Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko upozornil, že na veľtrhu je doteraz najviac slovenských výrobcov zbrojnej techniky od jej vzniku. "Je to jasné svedectvo toho, že likvidácia slovenského zbrojného priemyslu sa neuskutočnila, že síce nie už v takých objemoch a v takých množstvách, ale slovenská zbrojná technika je na trhu, je na svetovej úrovni, je čo vyrábať a je pre koho vyrábať a tak si myslím, že táto výstava plní svoju úlohu, aby sa mohla naša zbrojná technika prezentovať," skonštatoval.

Medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB potrvá do piatka 18. mája. V rámci jeho siedmeho ročníka sa na ploche 25.000 metrov štvorcových predstavuje 170 vystavovateľov z 18 krajín. Návštevníci si môžu pozrieť obrnené transportéry, stíhacie lietadlá, húfnice, pancierové nákladné automobily, širokú ponuku zbraní i vzducholoď. Medzi exponátmi nechýba model lietadla Saab JAS 39 Gripen v reálnej veľkosti, ako aj vrtuľník OS SR Black Hawk UH-60.