Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Orbán pred demografickou konferenciou večeral aj s Pellegrinim

Maďarský premiér Viktor Orbán reční na politickej konferencii III. Budapeštiansky demografický summit v Budapešti 5. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Európa stratila v dvoch svetových vojnách 50 miliónov ľudí a z tejto straty sa dodnes nedokázala spamätať, nechal sa vo štvrtok počuť Orbán.

Budapešť 5. septembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v predvečer štvrtkovej politickej konferencie III. Budapeštiansky demografický summit prijal na pracovnej večeri prezidenta Srbska Aleksandra Vučiča, českého premiéra Andreja Babiša i predsedu vlády SR Petra Pellegriniho.

Informovala o tom vo štvrtok Orbánova vláda na svojej stránke kormany.hu, podľa ktorej Vučič a Babiš sa zúčastnili aj na štvrtkovej konferencii. Bližšie informácie o stredajších rozhovoroch za účasti slovenského premiéra však kabinet nezverejnil.

Európa stratila v dvoch svetových vojnách 50 miliónov ľudí a z tejto straty sa dodnes nedokázala spamätať, nechal sa vo štvrtok počuť Orbán. Maďarský ministerský predseda vyjadril názor, že demografická kríza nie je javom, ktorý by sa dal spájať s civilizáciou či kresťanstvom, ale ide o všeobecný európsky jav.

Vučič označil za správne vnímať demografické zmeny ako najdôležitejší problém, ale aj ako výzvu, ktorá si vyžaduje okamžité konanie. Podľa Babiša z hľadiska budúcnosti každej krajiny, strednej Európy a aj celého kontinentu je dôležité, aby sa tieto problémy vyriešili.

"Potrebujeme politiku, ktorá podporuje rodiny a ktorá sa rast populácie nesnaží dosiahnuť prisťahovalectvom," podčiarkol bývalý predseda austrálskej vlády Tony Abbott na konferencii za účasti predstaviteľov vedy, politiky, cirkví a iných oblastí verejnej sféry.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach