Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Okresný súd zamietol žalobu Drukosu voči MF SR

Banskobystrický podnikateľ, bývalý majiteľ skrachovanej nebankovky, obvinený František M.. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Za vylúčenie z tendra na odpredaj štátnych podielov v Slovenskej sporiteľni zažaloval Drukos Ministerstvo financií SR ešte v roku 2002.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Okresný súd Bratislava I dnes zamietol žalobu, v ktorej Drukos, a.s. Banská Bystrica žaloval ministerstvo financií o viac ako 265 miliónov eur. Táto škoda mala akciovej spoločnosti údajne vzniknúť, keď ju rezort vylúčil z privatizácie Slovenskej sporiteľne.

"Dôvodom rozhodnutia je, že súd nevyhodnotil konanie odporcu ako nesprávny úradný postup v zmysle Zákona č. 58/1969 Zb. (zákona o zodpovednosti za škodu), pričom navrhovateľ nepreukázal všetky atribúty vzniku škody. Uplatnený nárok voči štátu nie je možné posúdiť podľa všeobecných ustanovení o náhrade škody podľa Občianskeho zákonníka, tak ako to bolo navrhnuté v žalobnom návrhu," informoval dnes TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Rozsudok nie je právoplatný a Drukos sa voči nemu môže do 15 dní od doručenia rozsudku odvolať.

Za vylúčenie z tendra na odpredaj štátnych podielov v Slovenskej sporiteľni zažaloval Drukos Ministerstvo financií SR ešte v roku 2002. K sume 7,992 miliardy Sk (265.285.800 eur) Drukos dospel na základe vyčíslenia zmareného zisku a kvantifikácie priamych nákladov na činnosť združenia Vaša vlna privatizácie, ktoré bolo založené v septembri 1999 práve za účelom vstupu do privatizácie.

Bývalého šéfa Drukosu Františka M. odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku za podvod na 8,5 roka. Ten sa však odvolal, Najvyšší súd SR však zatiaľ nerozhodol. Podľa obžaloby je František M. zodpovedný za to, že vyše 23.000 ľudí prišlo v Drukose a BVD družstve o viac ako 122.817.500 eur.