Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

November 89:Oficiálne médiá hovorili len o protisocialistických silách

Nežná revolúcia, demonštrácia v Prahe. Foto: TASR/ČTK

Televízne noviny sa 17. novembra 1989 venovali predovšetkým oficiálnej spomienke na rok 1939, teda na prvé otvorené protifašistické vystúpenie.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Oficiálne médiá, ktoré v tom čase ovládala komunistická moc, prinášali o demonštrácii 17. novembra a o zásahu policajtov len veľmi kusé a tendenčné informácie.

Televízne noviny sa 17. novembra 1989 venovali predovšetkým oficiálnej spomienke na rok 1939, teda na prvé otvorené protifašistické vystúpenie. Informovali tiež o oficiálnej časti demonštrácie k Medzinárodnému dňu študentstva. V spravodajstve okrem iného zaznelo: "Na celej akcii sa zúčastnili aj študenti a občania, ktorí zneužili masovú udalosť na protisocialistické vystúpenia."

Na ďalší deň, v sobotu 18. novembra 1989, sa objavila zmienka o demonštrácii až po 21. minúte. "Došlo k narušeniu pokoja a verejného poriadku najmä na Národní třídě a na Perštýně. Poriadkové sily vyzývali viac než 50 minút na rozchod a vypratanie priestoru, aby mohla byť obnovená premávka. Časť ľudí sa rozišla, zvyšok asi 2000 ľudí pokračoval v demonštrácii a stupňoval agresívne správanie. Poriadkové jednotky Verejnej bezpečnosti (VB) zakročili. Pri vytláčaní demonštrantov z priestoru bolo zranených 17 ľudí, došlo tiež k zraneniu siedmich príslušníkov VB."

Až v nedeľu 19. novembra sa zásah polície v Prahe dostal na začiatok televíznych správ. Hlavným motívom bola fáma o zabitom študentovi menom Martin Šmíd, ktorú prebrali viaceré zahraničné médiá. Malo ísť o študenta Matematicko-fyzikálnej fakulty Univerzity Karlovej, ktorý mal zomrieť na následky zranení utŕžených na demonštrácii.

Spravodajstvo dementovalo túto informáciu a uviedlo, že zranených osôb po zásahu bolo 38. Televízny štáb navštívil dvoch študentov s týmto menom a urobil s nimi rozhovory. Druhý z oslovených sa dokonca zúčastnil na piatkovej demonštrácii, zranený však nebol.

Televízia tiež priniesla reportáž z Václavského námestia, kde občania zapaľovali sviečky a protestovali proti piatkovému zásahu poriadkových síl. "Okolo 16. hodiny sa tu zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí. Zapálené sviečky, kvetiny, ale tiež prejavy nesúhlasu s politikou KSČ, československej vlády a osočovanie vedúcich predstaviteľov sprevádzali tieto chvíle," konštatovali správy.

Informovali tiež, že v súvislosti s rozširovaním správ o úmrtí Martina Šmída bol zadržaný signatár Charty 77 a novinár Petr Uhl. Až neskoršie vyšetrovanie Šmídovej totožnosti priviedlo študentov resp. členov vyšetrovacej komisie na stopu človeka s menom Milan Růžička, na jeho adrese však žil poručík Štátnej bezpečnosti Ludvík Zifčák.

Prvé tri dni od 17. novembra 1989 oficiálne médiá neinfomovali o brutalite policajného zásahu ani o občianskych aktivitách, ktoré sa počas víkendu prebúdzali - teda ani o štrajku študentov či hercov. Samotný premiér, Ladislav Adamec, sa sťažoval občianskym aktivistom, že médiá kontroluje a cenzuruje ideologický tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) Jan Fojtík.