Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Odoberajte podcast Diár na každý deň

Podcast relácie Diár. Foto: TABLET.TV

Denný podcast Diár prináša spravodajský prehľad očakávaných udalostí. Podcast Diár si môžete vypočuť v počítači a zároveň aj odoberať vo svojich mobilných zariadeniach.

Bratislava 24. septembra (TABLET.TV) - Šéfredaktor TASR Marián Kolár vám prináša spravodajský prehľad dňa.

Prezidentka Z. Čaputová sa prihovorí valnému zhromaždeniu OSN
New York



V New Yorku sa začína rozprava Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov. Jeho dominantnou témou majú byť klimatické zmeny. S príhovorom vystúpi aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Druhou určujúcou témou je otázka udržateľného rozvoja a treťou mier a riešenie konfliktov. V prvý deň rozpravy vystúpia aj prezidenti USA a Francúzska Donald Trump a Emmanuel Macron či britský premiér Boris Johnson. Viac nám z New Yorku povie vyslaný redaktor.

A.Danko vystúpi na samite šéfov parlamentov euro-ázijských krajín
Nur-Sultan, Kazachstan

Šéf parlamentu Andrej Danko pokračuje v návšteve Kazachstanu. Včera sa stretol s vedením tamojšieho zákonodarného zboru a zdôraznil potrebu dialógu. Dnes je v hlavnom meste krajiny samit predsedov parlamentov euro-ázijských krajín. Danko sa domnieva, že na stretnutí 41 šéfov parlamentov si je čo povedať. Predseda Národnej rady považuje za česť, že bude môcť vystúpiť v hlavnom paneli. O čom bude hovoriť priblížia vyslaní redaktori TASR.

NRSR: Poslanci sa majú zaoberať i zákazom chovu zvierat na kožušiny
Bratislava

Poslanci Národnej rady pokračujú v 49-tej schôdzi. Čaká na nich opätovná voľba kandidátov na ústavných sudcov, preukazovanie pôvodu majetku, zákaz chovu zvierat na získavanie kožušín či zákaz stávkovania pre registrovaných gamblerov. Plénum bude voliť kandidátov na ústavných sudcov už po piatykrát. Doteraz sa nepodarilo zvoliť dostatočný počet kandidátov. Vybrať by mali ešte štyroch. Zákonodarcovia by mali tiež diskutovať o opozičnom návrhu na zrušenie súčasného zákona o preukazovaní pôvodu majetku a o prijatí nového. Ten má priniesť alternatívny mechanizmus preukazovania pôvodu príjmov.

Britský súd rozhodne o sťažnosti proti prerušeniu činnosti parlamentu
Bratislava

Britský najvyšší súd dnes zverejní svoj verdikt v otázke sťažnosti voči rozhodnutiu premiéra Borisa Johnsona pozastaviť činnosť parlamentu pred blížiacim sa termínom brexitu. Aktivistka Gina Millerová žiada najvyšší súd, aby označil päťtýždňové pozastavenie činnosti Dolnej snemovne parlamentu za protiprávne. Podľa kritikov si toto prerušenie Johnson vynútil preto, aby mu poslanci nebránili uskutočniť brexit bez dohody. Proti nemu sú však aj mnohí členovia Johnsonovej Konzervatívnej strany.

MZ chce povedomie o dôležitosti prevencie dostať do všetkých kútov SR
Bratislava

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská začiatkom mesiaca odštartovala druhý štátom riadený skríning v rámci projektu Rok prevencie. Zdravotné poisťovne tak začínajú pozývať ženy vo veku od 50 do 69 rokov na mamografické vyšetrenia. Ministerka Kalavská dnes oznámi komunikačnú kampaň, počas ktorej chce – spolu s jedným obchodným reťazcom – dostať do povedomia žien vo všetkých kútoch Slovenska vedomosť o dôležitosti preventívnej starostlivosti o svoje zdravie.

Aj o tom sa dozviete viac, ak budete sledovať spravodajstvo TASR na portáli teraz.sk



Podcast Diár si môžete vypočuť aj na:









Listen to Stitcher