Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

November89: Štrajku predchádzali najväčšie občianske zhromaždenia

Manifestácia v Bratislave 25. novembra 1989. Na snímke vystúpenie operného speváka Petra Dvorského. Foto: TASR/Vlastimír Andor

V sobotu večer vystúpil v televízii nový generálny tajomník ÚV KSČ Karel Urbánek a konštatoval, že sa krajina ocitla na historickej križovatke a strana chce nastúpiť na novú cestu.

Bratislava 25. novembra (TASR) – V sobotu i v nedeľu 25. a 26. novembra 1989 sa v Prahe, Bratislave, ale aj v ďalších mestách konali dosiaľ najväčšie občianske zhromaždenia.

Prezident Československa Gustáv Husák 25. novembra nariadil, aby bolo zastavené trestné stíhanie proti disidentom Jánovi Čarnogurskému, Miroslavovi Kusému, Jiřímu Rumlovi, Petrovi Uhlovi a Rudolfovi Zemanovi. Odpustil tiež tresty odňatia slobody Ivanovi Jirousovi, Ivanovi Polanskému a Františkovi Stárkovi.

Tento krok prezidentovi formálne odporučila federálna vláda, ktorá sa zišla o 12. hodine na mimoriadnej schôdzi. Vyslovila odporúčanie, aby sa tzv. Národný front doplnil o zástupcov iných politických strán a nestraníkov. Odsúhlasila tiež rýchlejšie dopracovanie návrhu novej ústavy a zákonov o zhromažďovaní, spolčovaní a petičnom práve a tiež tlačového a branného zákona. Určila tiež svojich zástupcov na rokovania so študentmi a občianskymi iniciatívami. Na protest proti pomalému tempu prestavby sa všetkých straníckych funkcií vzdal premiér Ladislav Adamec.

Na archívnej snímke pohľad na účastníkov generálneho štrajku na Námestí SNP v Bratislave 25. novembra 1989.
Foto: TASR/Vlastimír Andor


Aj keď deň predtým, 24. novembra 1989, odstúpil Miloš Jakeš a celé vedenie Komunistickej strany Československa, predstavitelia opozície s vývojom neboli spokojní. Už v sobotu 25. novembra po 4. hodine nadránom vydalo Občianske fórum (OF) vyhlásenie, v ktorom personálne zmeny na čele KSČ označilo za nedostatočné.

V sobotu sa o 14. hodine v Prahe na Letenskej pláni konala manifestácia, na ktorej sa zúčastnil rekordný počet 800.000 ľudí. Zhromaždenie vysielala v priamom prenose Československá televízia. Na tribúne vystúpili herci Vlasta Chramostová, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík či Petr Čepek, za prognostikov Miloš Zeman.

V Bratislave sa opäť na Námestí SNP zišlo 60.000, podľa niektorých zdrojov až 100.000 občanov, ktorí žiadali zrušenie vedúcej úlohy KSČ a jej mocenského monopolu. Jedným z vystupujúcich bol príslušník Zboru národnej bezpečnosti, nadporučík Ivan Čavajda zo Žiliny, ktorý uviedol, že sa hanbí za KSČ a plne podporuje požiadavky OF.

Pred blížiacim sa generálnym štrajkom sa aktivizovala aj Štátna bezpečnosť (ŠtB), čo potvrdzujú autentické záznamy zverejnené v publikácii November očami ŠtB a ulice. "Všetky sily a prostriedky je v tomto smere nutné využívať na znemožňovanie štrajkov, najmä však generálneho štrajku vyhláseného na 27. novembra 1989 a rozširovanie vplyvu medzi kolísajúcou vrstvou obyvateľstva... Rovnako tiež je potrebné kontrolovať a znemožňovať osobné, telefonické a ďalekopisné spojenie členov štrajkových výborov a organizátorov nátlakových akcií," uvádza sa v pokynoch ŠtB, ktoré hovoria dokonca o "fašizujúcich tendenciách".

V sobotu večer vystúpil v televízii nový generálny tajomník ÚV KSČ Karel Urbánek a konštatoval, že sa krajina ocitla na historickej križovatke a strana chce nastúpiť na novú cestu. V závere svojho vystúpenia pripomenul, že sa Československo často prirovnáva k srdcu Európy, a vyzval občanov, nech nedopustia, aby toto srdce Európy ťažko ochorelo. Vo večerných hodinách sa vzdal funkcie šéf pražských komunistov Miroslav Štěpán.

V nedeľu 26. novembra sa prvý raz v Obecnom dome v Prahe stretli zástupcovia vlády s predstaviteľmi OF, ktorých viedol Václav Havel. Dohodli sa, že premiér Ladislav Adamec prehovorí na demonštrácii na Letenskej pláni a tiež, že budú prepustení politickí väzni. Zástupcovia OF zdôraznili, že cieľom hnutia nie je prevzatie moci, ale rýchle vypísanie slobodných volieb.

V nedeľu popoludní o 14. hodine sa opäť konalo zhromaždenie na Letnej, na ktorom pred niekoľkostotisícovým davom prehovorili čerstvo prepustení politickí väzni Jiří Ruml, Petr Uhl a Rudolf Zeman. Vystúpil tiež premiér Ladislav Adamec, ktorého však dav vypískal vo chvíli, keď sa vyslovil proti generálnemu štrajku, ktorý sa mal konať na druhý deň.

Zdroj: upn.gov.sk, totalita.cz