Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

CHCEL ZAPÁLIŤ ŠÁL SO ŠTÁTNYM ZNAKOM: Teraz ho bude riešiť NAKA

Na snímke muž, ktorý chcel zapáliť šál so štátnym znakom SR. Foto: Polícia SR/Facebook

Kvalifikačný zápas Maďarsko - Slovensko v boji o EURO 2020 poznačila napätá atmosféra, ktorú ovplyvnila situácia v hľadisku.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Udalosti v hľadisku pondelkového (9. 9.) kvalifikačného futbalového stretnutia Maďarsko - SR budú mať ďalšiu dohru. "Národná protiteroristická jednotka NAKA a jej špecialisti na prípady extrémizmu sa zaoberajú prípadom, v ktorom podľa svedkov došlo k pokusu o zapálenie šálu so štátnym symbolom,“ uviedla polícia na sociálnej sieti. Fotografia dokumentujúca prípad sa takisto v médiách už objavila.

Vo štvrtok (12. 9.) Generálna prokuratúra (GP) SR v podobnej súvislosti prijala trestné oznámenie. Podľa informácií TASR sa má týkať podozrenia zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Maďarské orgány zasa v súvislosti s dianím v hľadisku i po zápase trestne stíhajú dve osoby – jedného maďarského fanúšika za výtržníctvo a jedného slovenského fanúšika za útok na verejného činiteľa.



Kvalifikačný zápas Maďarsko - Slovensko v boji o EURO 2020 poznačila napätá atmosféra, ktorú ovplyvnila situácia v hľadisku. Sektor pre hostí, teda slovenských fanúšikov, musel byť rozdelený pod kontrolou policajných zložiek, keďže v časti sektora sa nachádzali slovenskí občania maďarskej národnosti, ktorí podporovali domáci tím. Atmosféru tiež negatívne poznačil piskot maďarských divákov pri slovenskej hymne.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR si v tejto súvislosti predvolalo maďarského veľvyslanca Tibora Petőa.