Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd SR koná v kauze expolicajta Mariána K. ako proti ušlému

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predmetom verejného zasadnutia je odvolanie obžalovaného proti vlaňajšiemu rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Ten mu za korupciu zatiaľ neprávoplatne uložil 11-ročný trest väzenia.

Bratislava 27. júla (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR koná v korupčnej kauze expolicajta Mariána K. ako proti ušlému. Vo štvrtok o tom informoval predseda senátu Juraj Kliment s tým, že sú splnené podmienky aj na vykonanie verejného zasadnutia. Obžalovaný požiadal v Bosne a Hercegovine o azyl, tamojšie orgány ho odmietli vydať na Slovensko.

"Sú splnené zákonné podmienky na konanie proti ušlému," uviedol Kliment. Obhajca obžalovaného Martin Bezák s týmto rozhodnutím nesúhlasí. Zároveň namietal, že neboli splnené zákonné podmienky na konanie štvrtkového verejného zasadnutia. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Daniela Mikuláša podmienky splnené sú.

Predmetom verejného zasadnutia je odvolanie obžalovaného proti vlaňajšiemu rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Ten mu za korupciu zatiaľ neprávoplatne uložil 11-ročný trest väzenia.

Predseda senátu vo štvrtok predpoludním predniesol podstatnú časť obsahu odvolania podaného obhajobou. Po prednesení správy o stave veci pokračovalo popoludní verejné zasadnutie doplnením dokazovania.

Okrem iného súd čítal výpovede obžalovaného z prípravného konania. Pri väzobnom výsluchu v júni 2021 Marián K. uviedol, že bol súčasťou "systému". Kliment čítal aj zápisnicu z konfrontácie obžalovaného s niekdajším riaditeľom Národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernardom S. z augusta 2021.

Obhajoba čítanie výpovedí Mariána K. z prípravného konania namietala. Bezák argumentoval, že jeho klient vypovedal na hlavnom pojednávaní na ŠTS a v rámci odvolacieho konania sa domáha výsluchu prostredníctvom telemosta.

Dokazovanie bolo vo štvrtok krátko pred 17.00 h skončené. Marián K. navrhol prostredníctvom obhajoby vrátenie prípadu prvostupňovému súdu alebo oslobodenie spod obžaloby. Prokurátor navrhol zamietnuť odvolanie obžalovaného ako nedôvodné. Verejné zasadnutie bude po prestávke pokračovať o 18.00 h.

V čase väzobného stíhania sa síce Marián K. čiastočne k skutkom priznal, ale počas hlavného pojednávania na ŠTS tvrdil, že to bolo pod nátlakom a išlo o vynútené priznanie. Preto žiadal o oslobodenie spod obžaloby.

Marián K. čelí obžalobe z prijatia úplatku vo výške 25.000 eur od podnikateľa Norberta B. prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda S. Pomôcť mal za to Štefanovi Ž., príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že mal prijať úplatok vo výške 200.000 eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M. Časť si mal ponechať a časť prerozdeliť.