Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nadácia Zastavme korupciu vyzýva D. Trnku, aby sa vzdal funkcie

Dobroslav Trnka, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Nadácia zároveň žiada, aby sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár prestal skrývať.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Nadácia Zastavme korupciu vyzýva prokurátora Dobroslava Trnku, aby sa okamžite vzdal svojej funkcie. Zároveň žiada, aby sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár prestal skrývať. TASR o tom informoval Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu.

"Po zverejnení nahrávky medzi obžalovaným podnikateľom Marianom K. a Trnkom je nemysliteľné, aby tento človek sedel na Generálnej prokuratúre," uviedla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Zároveň nadácia vyzvala generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby sa ďalej neskrýval a začal konať aj voči ostatným, ktorí čelia podozreniam, že spolupracovali s Marianom K. "Prokuratúra je jeden z hlavných pilierov právneho štátu. Ak zlyháva ona, zlyháva štát," konštatovala Petková.

Čižnár by mal podľa Nadácie Zastavme korupciu okamžite nariadiť previerku spisov prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý sa podľa Denníka N spomína v Threeme, a ďalších prokurátorov. V prípade pochybení by nemal čakať na výsledky vyšetrovania, ale okamžite začať disciplinárne konanie a zbaviť ich funkcie.

Denník N informoval, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N mafián vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí.