Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Štátny smútok sa skončil, SR si ním uctila obete tragickej nehody

Na snímke zľava starosta obce Kolíňany Róbert Balkó, prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér SR Peter Pellegrini si uctili pamiatku obetí stredajšej tragickej nehody pri Nitre pred zriadeným krízovým centrom na obecnom úrade v Kolíňanoch v piatok 15. novembra 2019. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Nehoda, ktorá sa stala v stredu (13. 11.) na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre, patrí medzi najtragickejšie v histórii Slovenska.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Štátnym smútkom, ktorý sa skončil o 20.00 h, si Slovensko v piatok pripomenulo obete tragickej dopravnej nehody pri Nitre. Vlajky boli počas neho spustené na pol žrde. Zosnulých si zapálením sviečky uctili prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Peter Pellegrini. Úprimnú sústrasť vyjadril aj predseda parlamentu Andrej Danko.

Nehoda, ktorá sa stala v stredu (13. 11.) na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre, patrí medzi najtragickejšie v histórii Slovenska. Zrazili sa pri nej autobus plný cestujúcich a nákladné auto. Doteraz si vyžiadala 12 obetí vrátane detí. Do nemocníc previezli ďalších 20 ľudí.

Na Strednej odbornej škole (SOŠ) techniky a služieb v Nitre sa v piatok ráno konal pietny akt. V autobuse zahynuli štyria z jej študentov, ďalší utrpeli zranenia a jedna zo zranených žiačok prišla o oboch rodičov. Vzdať úctu obetiam nehody priamo na školu prišli aj prezidentka i premiér. Obaja navštívili aj neďaleké Gymnázium Párovská, ktorého žiak takisto zahynul pri nehode. Neskôr sa presunuli do krízového centra v neďalekých Kolíňanoch, pretože deväť z 12 obetí nehody bolo práve z tejto obce.

"Je to veľmi smutná udalosť, nehovoriac o tom, že zomreli deti," uviedla Čaputová. Premiér doplnil, že všetkým sa snažia maximálne pomôcť vo všetkom, čo rodiny potrebujú. Obaja najvyšší ústavní činitelia ocenili aj verejnú zbierku na portáli ludialudom.sk, ktorá má pomôcť pozostalým rodinám.

Dvanásť vyhasnutých životov pripomenuli v piatok aj kostolné zvony Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania.

V čase trvania štátneho smútku platil zákaz prevádzkovania hazardných hier. Svoje aktivity preto obmedzila aj štátna lotériová spoločnosť Tipos. Program upravili aj televízie. Obete si pripomenuli minútou ticha a čiernymi páskami aj hokejisti počas zápasov 21. kola slovenskej hokejovej Tipsport Ligy.

V dejinách Slovenska bol doteraz štátny smútok vyhlásený deväťkrát. Naposledy to bolo v roku 2016 v deň štátneho pohrebu prvého prezidenta SR Michala Kováča. V súvislosti s tragickými udalosťami bol napríklad v roku 2010, keď si Slovensko pripomenulo obete streľby v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, alebo v roku 2009 po havárii na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno, kde zahynulo 12 ľudí.




Obaja najvyšší ústavní činitelia ocenili aj verejnú zbierku na portáli ludialudom.sk, ktorá má pomôcť pozostalým rodinám. "Vnímam to ako prejav súcitu a spoluúčasti a myslím, že to je najviac, čo teraz môžeme rodinám a pozostalým poskytnúť. Vnímam to ako akt zomknutia sa ľudí a spoluúčasť na tej bolesti aj takýmto spôsobom. Takže som za to vďačná a ďakujem všetkým, ktorí sa rozhodli prispieť," povedala Čaputová.



Premiér ocenil zomknutosť ľudí a ochotu pomôcť iným. "Je dobré, keď spoločnosť vie v ťažkých časoch prejaviť solidaritu. Chcem oceniť túto súdržnosť slovenského národa a som rád, že to ešte v sebe máme, pretože iba tá solidarita a blízkosť jedného k druhému nám môže pomôcť. Musím s pani prezidentkou všetkých požiadať, aby si dávali veľký pozor na cestách, nech sa každý šťastne vráti domov," dodal Pellegrini.



Uctiť si pamiatku študentov, ktorí zahynuli pri tragickej zrážke, prišla na SOŠ aj ministerka školstva Martina Lubyová. "Prišli sme vzdať poctu obetiam. Ja som sa snažila najmä zistiť, či je všetko v poriadku, či majú dostatok psychologickej pomoci. Pani riaditeľka ma informovala, že situáciu zvládajú dobre. Dnes je tam desať psychológov, včera ich bolo päť. Pracujú individuálne so žiakmi aj kolektívne. Mali mať riaditeľské voľno, ale nakoniec sa rozhodli, že budú spolu v škole, aby prekonali tú situáciu spoločne, aby sa porozprávali," uviedla ministerka.



Študenti už od skorého rána prichádzali k dverám školy, aby si tu zapálením kahancov uctili pamiatku spolužiakov, ktorí pri nehode zahynuli. "Atmosféra je tu smutná, deti to veľmi prežívajú, všetkým sa to určite hlboko vryje do pamäti. Máme tu psychológov a veľmi pomáhajú deťom aj kolegom. Pretože aj učitelia to veľmi prežívajú, predsa len boli s deťmi dennodenne v kontakte," povedala riaditeľka SOŠ Dana Kročková.

Štátnym smútkom si Slovensko pripomína obete nehody pri Nitre




Na Slovensku sa začal štátny smútok, ktorý pripomína 12 obetí tragickej dopravnej nehody pri Nitre. Od 08.00 do 20.00 h budú štátne vlajky spustené na pol žrde.



Nehoda, ktorá sa stala v stredu (13. 11.) na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre, patrí medzi najtragickejšie v histórii Slovenska. Zrazili sa pri nej autobus plný cestujúcich a nákladné auto. Doteraz si vyžiadala 12 obetí vrátane detí. Do nemocníc previezli ďalších 20 ľudí.



Počas štátneho smútku sa štátna vlajka spustí na pol žrde. Platí to aj pre ďalšie vlajky, ktoré môžu byť súčasťou vlajkovej výzdoby, napríklad samosprávnych krajov, miest, obcí, škôl. Čierna vlajka sa na Slovensku nepoužíva.

Na snímke sviečky a biela ruža sú pred Strednou odbornou školou (SOŠ) techniky a služieb v Nitre vo štvrtok 14. novembra 2019, ktorej štyria žiaci zahynuli pri stredajšej zrážke autobusu a nákladného auta pri obci Malanta neďaleko Nitry.
Foto: TASR Milan Ivanič


Ministerstvo vnútra odporučilo zvážiť konanie verejných akcií, ktoré by mohli narušiť dôstojný priebeh štátneho smútku. Počas konania podujatí si možno uctiť obete minútou ticha. O takýto krok požiadalo Ministerstvo kultúry SR všetky organizácie v jeho pôsobnosti.

Na snímke žiaci stoja pred tabuľou pred Strednou odbornou školou (SOŠ) techniky a služieb v Nitre vo štvrtok 14. novembra 2019, na ktorej sú štyria študenti, ktorí zahynuli pri stredajšej zrážke autobusu a nákladného auta pri obci Malanta neďaleko Nitry.
Foto: TASR Milan Ivanič


V čase trvania štátneho smútku platí zákaz prevádzkovania hazardných hier. Svoje aktivity preto obmedzí aj štátna lotériová spoločnosť Tipos.



Slovenské televízie v súvislosti so štátnym smútkom zmenili vysielanie. Stanice nebudú vysielať zábavné programy, potvrdili RTVS, Markíza aj Joj.



Štátny smútok sa dotkne aj zápasov 21. kola slovenskej hokejovej Tipsport Ligy. Hokejisti si uctia obete minútou ticha po úvodnej štátnej hymne a tiež čiernymi páskami na rukávoch.

Na snímke zľava premiér SR Peter Pellegrini, prezidentka SR Zuzana Čaputová a ministerka školstva Martina Lubyová pokladajú sviečky pred Gymnáziom na Párovskej ulici na uctenie si pamiatky obetí stredajšej tragickej nehody v Nitre v piatok 15. novembra 2019.
Foto: TASR Lukáš Grinaj



V dejinách Slovenska bol doteraz štátny smútok vyhlásený deväťkrát. Naposledy to bolo v roku 2016 v deň štátneho pohrebu prvého prezidenta SR Michala Kováča. V súvislosti s tragickými udalosťami bol napríklad v roku 2010, keď si Slovensko pripomenulo obete streľby v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, alebo v roku 2009 po havárii na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno, kde zahynulo 12 ľudí.

Verejnosť za 24 hodín vyzbierala 36.000 eur na pomoc pozostalým tragédií



Za 24 hodín od tragických udalostí poslala verejnosť na pomoc pozostalým rodinám obetí z nehody autobusu a troch žien z Revúcej viac ako 36.000 eur. Pomoc podľa Ľubice Dundekovej z portálu Ľudia Ľuďom stále narastá.

Krátko po udalostiach vznikla na portáli ĽudiaĽuďom.sk výzva na pomoc pozostalým rodinám. Vyzbierané peniaze budú rozdelené rodinám 12 obetí dopravnej nehody autobusu pri Nitre, a pozostalým troch žien z Revúcej, ktoré odniesla rieka pri snahe zachrániť opustené psy z miestneho útulku zasiahnutého povodňou.

„Tieto udalosti navždy poznačia všetkých zúčastnených a ich rodiny. Najviac tých, ktorí sa budú musieť vyrovnávať so stratou milovaných - detí, vnúčat, súrodencov, rodičov a starých rodičov. Nečakaná tragická udalosť nás mnohých môže dostať aj do existenčných problémov, preto chceme pomôcť pozostalým aspoň zmierniť náklady spojené so stratou ich blízkych. Darované peniaze rozdelíme rovným dielom rodinám obetí. Pridajte sa a prejavme spolu solidaritu. Sila je v spájaní sa,“ uviedla autorka výzvy Zuzana Suchová.

Podľa výkonnej riaditeľky Ľudia ľuďom Elly Šingliarovej reagovali darcovia na výzvu okamžite. „Za dve a pol hodiny od zverejnenia výzvy podporila široká verejnosť rodiny pozostalých sumou viac než 10.000 eur. Za 24 hodín to už je viac ako 36.000 eur a podpora stále narastá. Sila ľudskej spolupatričnosti a ochota pomáhať je obrovská,“ uviedla.

Verejnú iniciatívu ocenili aj premiér Peter Pellegrini a prezidentka Zuzana Čaputová. „Zbierku vnímam ako prejav súcitu a spoluúčasti a myslím si, že to je teraz najviac, čo môžeme rodinám pozostalým poskytnúť,“ povedala prezidentka.

„Myslím si, že je dobré, keď sa verejnosť vie v ťažkých časoch zomknúť, že vie prejaviť mieru solidarity. Určite sú medzi ľuďmi, ktorí sú postihnutí týmto nešťastím, mnohí v ťažkej ekonomickej a zložitej sociálnej situácii. Chcem oceniť súdržnosť slovenského národa v ťažkých časoch, som rád, že to ešte stále v sebe máme a vieme si pomôcť. Pretože v týchto dňoch nám pomôže iba ľudská blízkosť, solidarita a pomoc druhému,“ skonštatoval premiér. Spolu s prezidentkou vyzval k zvýšenej opatrnosti vodičov na cestách.

O 12.00 h sa rozozvučili kostolné zvony, Evanjelická cirkev augsburského vyznania si uctila obete nehody



Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku požiadalo farárov a farárky, aby v piatok o 12.00 h rozozvučali na 12 minút všetky kostolné zvony. Takýmto gestom si chcú pripomenúť 12 vyhasnutých životov tragickej nehody pri Nitre.

ECAV pripomenula, že dopravná nehoda, ktorá sa stala v stredu 13. novembra na zlatomoravskej ceste neďaleko Nitry, patrí medzi najtragickejšie v histórii Slovenska. Doteraz si vyžiadala 12 obetí, vrátane detí.