Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

REAKCIE KOALÍCIE NA NAHRÁVKU TRNKU A MARIANA K.

Dobroslav Trnka, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Podnikateľ Marian K. podľa Mosta-Híd svoje nehoráznosti a nezákonné aktivity dokázal uplatňovať pre osobné zlyhania ľudí na rôznych úrovniach.

Bratislava 14. október (TASR) – Smer nemá s kauzou Gorila nič spoločné, povedal predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico vo videu na sociálnej sieti. Doplnil, že Gorila je podľa neho „obludnou kauzou druhej Dzurindovej vlády“.

Podľa Fica išlo v Gorile o provízie z privatizácie strategických podnikov a kupovanie poslancov v prospech skupiny Penta. "Tí, čo by mali najviac mlčať a chodiť od hanby po kanáloch, robia vyhlásenia, ktorými sa vlastnú kauzu snažia za každú cenu hodiť na Smer," doplnil predseda Smeru.

Vo videu Fico kritizoval nezaradeného poslanca Národnej rady SR a lídra strany Spolu Miroslava Beblavého, predsedu SaS Richarda Sulíka a exprezidenta a predsedu strany Za ľudí Andreja Kisku.

R. Raši: Ak je nahrávka autentická, osoby z nej by mali vo verejnom živote skončiť



Pokiaľ je nahrávka rozhovoru medzi Marianom K. a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom autentická, mali by osoby, ktoré sa v nej vyskytli, skončiť vo verejnom živote. Pred rokovaním vlády to v pondelok vyhlásil vicepremiér pre investície a informatizáciu a podpredseda Smeru-SD Richard Raši.

"Pokiaľ je tá nahrávka autentická, aj obsahovo, aj z hľadiska osôb, ktoré komunikovali, mala by znamenať pre kohokoľvek, kto sa v nej nachádza, absolútnu stopku vo verejnom, politickom živote, vo výkonnej, súdnej moci, v prokuratúre, polícii. Bez pardonu, stopku," povedal Raši novinárom.

Voľba generálneho prokurátora v Národnej rade (NR) SR v roku 2010 bola podľa Rašiho sprevádzaná pochybnosťami, no nechcel povedať, ako hlasoval. Minister hospodárstva a takisto podpredseda Smeru-SD Peter Žiga novinárom povedal, že v tejto voľbe hlasoval za Trnku.

"Je to strašné, mám pocit, že sa tam rozprávajú o veciach, ktoré majú ďaleko od právneho štátu. Treba urobiť vážne zásahy v rámci toho, ako to fungovalo," reagoval Žiga na zverejnenú nahrávku.

Most-Híd: D. Trnka by mal odstúpiť z funkcie prokurátora



Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka by mal podľa vládnej strany Most-Híd odstúpiť z funkcie prokurátora. Pre TASR to uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár.

"Je nepredstaviteľné, aby po zverejnení nahrávky jeho údajnej komunikácie s Marianom K. s takým závažným obsahom sedel počas vyšetrovania v kresle prokurátora," reagoval Most-Híd na osobu Trnku prostredníctvom hovorkyne.

Podnikateľ Marian K. podľa Mosta-Híd svoje "nehoráznosti" a nezákonné aktivity dokázal uplatňovať pre osobné zlyhania ľudí na rôznych úrovniach. "Súdy a orgány činné v trestnom konaní musia byť čím skôr očistené od týchto ľudí. A čo je z pohľadu budúcnosti najdôležitejšie, v prípade dokázania ich viny čím skôr aj potrestaní," skonštatovala Debnár.

Denník N informoval o tom, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N Marian K. vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí.

Haščák sa dištancuje od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmieta ich.

L. Sólymos: Vylučujem, že by poslanci Mosta-Híd boli pri voľbe GP kúpení



Poslanci za Most-Híd neboli pri voľbe generálneho prokurátora v Národnej rade SR v roku 2010 "kúpení". Pred rokovaním vlády to v pondelok vyhlásil podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

"Absolútne to viem vylúčiť, že by poslanci Mosta-Híd boli kúpení. Je to nezmysel, je to zase pravdepodobne hra pána Matoviča pred voľbami," reagoval minister pred novinármi. Líder OĽaNO Igor Matovič poslancov strany označil za kúpených.

V súvislosti s tým, že pri voľbe sa fotili hlasovacie lístky, Sólymos uviedol, že lístky ukazovali v klube Mosta-Híd. "Bola to úplne neštandardná vec, už by som to nikdy neurobil, ale vtedy bola taká doba," reagoval s tým, že voľba bola dosť zamotaná. "Ale to, že by nejakí poslanci Mosta-Híd takýmto spôsobom hlasovali, to vylučujem. My sme mali svojho kandidáta," doplnil.

Hlasy kúpených poslancov vo voľbe generálneho prokurátora v roku 2010 by podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča mohli byť z radov poslancov za Most–Híd. „Myslím si, že to nebol nikto z KDH, určite nie z SaS, a som presvedčený, že to nebol ani nikto z SDKÚ. Šesť poslancov strany Most–Híd vrátane Bélu Bugára pri hlasovaní najprv púšťali všetkých pred seba a išli hlasovať ako poslední. Následne skladali hlasovacie lístky,“ povedal Matovič na tlačovej konferencii v pondelok.

Chce vedieť či dva milióny eur, ktoré šli na kupovanie poslancov, skončili na účte týchto ľudí. Dohoda vtedajšej koalície bola taká, že si odfotia hlasovacie lístky, a ak by vznikol nejaký problém, tak si ich navzájom ukážu. "Bugár a Sólymos vtedy povedali, že oni fotografie majú a v klube si to skontrolujú. Nikomu inému ich neboli ochotní ukázať," tvrdí Matovič.

Zverejnený rozhovor medzi Marianom K. a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, ktorý zverejnil Denník N, sa mal týkať aj kupovania poslancov parlamentu v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora. Trnka bol jedným z kandidátov.

A. Danko: Pravdivosť informácií z nahrávky D. Trnku a Mariana K. treba preveriť


Orgány činné v trestnom konaní by mali bezodkladne preveriť autenticitu a pravdivosť informácií z nahrávky rozhovoru Mariana K. a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. V reakcii na medializované informácie to povedal predseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko.

"V takýchto situáciách je dôležité, aby bezodkladne konali orgány činné v trestnom konaní, aby bezodkladne preverili autenticitu týchto vyhlásení a pravdivosť informácií," povedal Danko s tým, že dôveruje orgánom činným v trestnom konaní. Považuje to však za závažné skutočnosti, ktoré nemôžu ostať bez povšimnutia.

Zdôraznil, že otázku voľby generálneho prokurátora vníma citlivo a považuje to za významný proces. Súvislosti voľby šéfa prokurátora a kupovania hlasov poslancov za bývalej vlády by mal podľa jeho slov ako prvý vysvetliť predseda SaS Richard Sulík, ktorý bol vtedajším predsedom parlamentu.

Zverejnený rozhovor medzi Marianom K. a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, ktorý zverejnil Denník N, sa mal týkať aj kupovania poslancov parlamentu v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora. Trnka bol jedným z kandidátov.

Denník N informoval, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N Marian K. vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí.

Haščák sa dištancuje od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmieta ich.

D. Saková: To, či D. Trnka odíde z prokuratúry, je na jeho svedomí


To, či bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka odíde z prokuratúry, je na jeho vedomí a svedomí. Povedala to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v reakcii na zverejnenú nahrávku rozhovoru podnikateľa Mariana K. s Trnkom.

"Poviem pravdu, že nemám na to slov," reagovala na otázku, ako vníma zverejnenú komunikáciu. Dodala, že nemá žiadne informácie o zanedbaní povinností zo strany polície.

V súvislosti s tým, že Trnka ešte nebol vypočutý pre kauzu Gorila, si podľa svojich slov vyžiadala aj stanovisko od polície. Tá jej mala vysvetliť, že odkedy mali nahrávku k dispozícii, nebol Trnka zbavený mlčanlivosti. Konanie súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára komentovala tým, že mal asi dôvody na to, prečo Trnku nezbavil mlčanlivosti skôr.

Denník N informoval, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N Marian K. vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí.

Haščák sa dištancuje od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmieta ich.

G. Gál: Bude na orgánoch, aby informácie o nahrávke vyhodnotili a našli dôkazy


Orgány činné v trestnom konaní by mali vyhodnotiť informácie o nahrávke rozhovoru medzi Marianom K. a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Po rokovaní vlády to povedal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

"Zas to bude na orgánoch činných v trestnom konaní, aby tieto informácie vyhodnotili, našli dostatok dôkazných prostriedkov a v momente vzniesli obvinenie," povedal minister novinárom.

"Je to hrozné. Som z toho zdesený. Zákulisné informácie boli, že mali nadštandardný vzťah, že tam mohli byť nejaké veci," reagoval Gál na zverejnenú nahrávku.

Denník N informoval o tom, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N Marian K. vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí.

Haščák sa dištancuje od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmieta ich.