Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministerstvo zdravotníctva chce rozvíjať spoluprácu s Maltézskym rádom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Okrem rozvoja zdravotníctva na Slovensku je cieľom tiež šírenie zdravotníckej osvety prostredníctvom školení v oblasti prvej pomoci či tréningov pre odborný personál.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) a hlavný špitálnik Maltézskeho rádu Dominique Prince de La Rochefoucauld Montbel minulý týždeň podpísali Memorandum o porozumení medzi Slovenskou republikou a Zvrchovaným Maltézskym rádom v oblasti zdravotníctva. „Hlavnou myšlienkou memoranda je ďalej posilňovať už existujúce priateľstvo a spoluprácu v humanitárnej a zdravotníckej oblasti medzi Slovenskom a Maltézskym rádom,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

Okrem rozvoja zdravotníctva na Slovensku je cieľom tiež šírenie zdravotníckej osvety prostredníctvom školení v oblasti prvej pomoci či tréningov pre odborný personál. „Chceme zriadiť spoločný výbor pre účely monitorovania vykonávania cieľov memoranda, ktorých konkrétne napĺňanie bude zabezpečené prostredníctvom výkonnej organizácie Maltézskeho rádu na Slovensku. Tou je Maltézska pomoc Slovensko (MPS),“ tvrdí hovorca MPS Tibor Ujlacký.

Maltézsky rád ako subjekt medzinárodného práva v súčasnosti udržiava diplomatické vzťahy s viac ako 100 štátmi a Európskou úniou a má status stáleho pozorovateľa pri Organizácii spojených národov. Stará sa o núdznych alebo chudobných, chorých a trpiacich v 120 krajinách sveta.

MPS v Bratislave 13. septembra 2019 otvorila nové priestory, ktoré budú slúžiť ako celoslovenská centrála organizácie pre zabezpečenie jej chodu a charitatívnych aktivít. Administratívno-hospodárske priestory sa okrem toho budú využívať aj na uskutočňovanie odborných školení, kurzov prvej pomoci a ošetrovateľstva, duchovnú formáciu či príležitostné stretnutia dobrovoľníkov smerujúce k budovaniu spoločenstva, ale aj na skladovanie a prípravu materiálu, ktorý sa využíva na rôzne charitatívne činnosti a službu.