Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vrchnú časť bytového domu v Prešove je podľa statikov potrebné zbúrať

Archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Správu aktualizujeme.

Prešov 8. decembra (TASR) – Horskí záchranári v nedeľu so psami prehľadali ruiny prešovského bytového domu, kde v piatok (6.12.) došlo k výbuchu plynu. V spolupráci s hasičmi sa zamerali na najviac poškodené 12. poschodie a priestory bývalého schodiska. Nenašli však nikoho. Horská záchranná služba o tom informuje na svojej webstránke.

"Vzhľadom na závažné porušenie statiky budovy, a s tým súvisiace riziko sa zasahujúci záchranári pohybovali po vysadení z plošiny najmä po obvode budovy. Do vnútorných priestorov objektu mohol vstúpiť len špeciálne vycvičený pes. Aj napriek úsiliu zúčastnených záchranárskych tímov sa nepodarilo v hornej časti nikoho nájsť," informujú záchranári s tým, že HZS vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a taktiež oceňuje prácu všetkých záchranárskych zložiek.

Majitelia bytov vo vchodoch číslo 5, 9, 11 a 13 v bytovke na Mukačevskej ulici, ktoré boli v piatok (6.12.) poškodené následkom výbuchu plynu v susednom bytovom dome, si môžu ísť zabezpečiť svoje byty. Pomáhať im budú dobrovoľní hasiči. Materiál ako fólie a lepiace pásky si môžu vyzdvihnúť v priestoroch Základnej školy (ZŠ) na Mukačevskej ulici. Naďalej platí, že vstup do bytu musí byť za asistencie polície. Ako TASR informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, robia sa všetky opatrenia, aby sa ľudia mohli natrvalo vrátiť do svojich bytov.

"Vlastníci poistených bytov musia nahlásiť svojej poisťovni škodovú udalosť. Vlastníci nepoistených bytov oznamujú škody svojmu správcovi. Pracovníci spoločnosti Spravbytkomfort, a.s. sú v priestoroch ZŠ na ulici Prostějovskej. Ak ľudia majú iného správcu, je nutné ho kontaktovať. Keď sa vlastníci dostanú do bytu, je potrebné urobiť fotodokumentáciu škôd," uviedol Tomek.



V priestoroch ZŠ na Prostějovskej ulici je ľuďom dotknutým tragickou udalosťou aj v nedeľu k dispozícii Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a pracovníčky Mestského úradu v Prešove. Na mieste sú aj zástupcovia spoločnosti Spravbytkomfort, a.s., ktorí s ľuďmi riešia a vybavujú vzniknuté škody.

"Mesto Prešov opätovne prosí občanov dotknutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici, ktorí sa ešte neboli prihlásiť v ZŠ Prostějovská, aby tak urobili čo najskôr. V priestoroch školy im budú poskytnuté ďalšie informácie," dodal Tomek.

Obyvatelia bytov vo vchodoch s nepárnym číslom 15 až 29 sa do nich vrátili v sobotu (7.12.) popoludní.

V nemocnici ostávajú dvaja pacienti


"Od nešťastnej udalosti ošetrili naši zdravotnícki zamestnanci 17 pacientov, medzi nimi aj jedného z hasičov. Našťastie išlo prevažne o ľahké poranenia," uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove Renáta Cenková. Hospitalizovaná podľa nej zostáva jedna pacientka na oddelení úrazovej chirurgie a dieťa v sprievode matky na oddelení pediatrie. "Všetci sú mimo ohrozenia života. Jedného muža sme už z nemocnice prepustili," dodala Cenková.

Ako povedala, naďalej sú k dispozícii aj interné ambulancie, kam si chodia chronickí pacienti z dotknutej bytovky predpisovať potrebné lieky.


Pracovníci poisťovne obhliadajú škody v stovkách bytov


Pracovníci Allianz-Slovenskej poisťovne aktuálne obhliadajú škody v stovkách bytov, ktoré spôsobil piatkový výbuch plynu prešovskej bytovke aj v okolitých bytovkách.

"Odporúčanie pre najrýchlejšie riešenie škôd našich poškodených klientov je hlásiť škody online na www.allianzsp.sk a pripojiť aj fotografie poškodených okien alebo ďalšieho majetku. Menšie škody je potrebné zdokumentovať, odfotiť aj mobilom alebo natočiť na video, a až potom odstraňovať škody," upozorňuje Lucia Muthová, hovorkyňa poisťovne.

Podľa nej pri menších škodách, napríklad ak ide len o výmenu skiel na bytoch alebo rodinných domoch, poisťovňa prepláca škody aj bez obhliadky, na základe predloženého dokladu za opravu resp. výmenu.

Poistné plnenie poskytne poisťovňa na účet klienta do niekoľkých dní, zvyčajne troch až štyroch.

Podľa hovorkyne správne stanovená poistná suma by mala v prípade škody pokryť opravu či obnovenie bytu a bytového domu do pôvodného stavu tak, aby poškodený nemusel použiť vlastné úspory.

"Majiteľom bytov preto odporúčame preveriť si, či sú poistené len spoločné časti a zariadenia bytového domu, kde patrí plášť budovy resp. obvodové múry, strecha, schodisko, výťahy, podkrovia a tepelné, elektrické a plynové prípojky, alebo či sú poistením kryté aj jednotlivé byty a ich vnútorné stavebné súčasti. Sem patria podlahy v bytoch, okná, dvere, sanita, kuchynské linky, vstavané skrine, zabudované spotrebiče, rozvody, žalúzie, markízy, klimatizačné zariadenia a iné zariadenia, ktoré sú v bytoch zabudované alebo pevne pripojené," upozorňuje Muthová.


V SÚVISLOSTI S VÝBUCHOM PLYNU V PREŠOVE POLÍCIA OBVINILA TROCH ĽUDÍ


Polícia obvinila v súvislosti s piatkovým (6.12.) výbuchom plynu v jednom z prešovských bytových domov troch ľudí z trestného činu všeobecného ohrozenia. Prokuratúre predložila podnet na ich väzobné stíhanie. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlík.

Plyn vybuchol v piatok (6.12.) v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke. Nešťastie si vyžiadalo niekoľko ľudských životov a desiatky zranených. Hasiči zasahovali celú noc, požiar zlikvidovali v sobotu (7.12.) ráno. Zásah ukončili v sobotu (7.12.) večer a miesto odovzdali kompetentným zástupcom mesta Prešov. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov.



Vláda odsúhlasila mestu Prešov pomoc v podobe milióna eur, ktoré má dostať v pondelok. Peniaze pôjdu na zastabilizovanie budovy, kým sa nerozhodne o jej stave, a pre rodiny, ktoré pomoc potrebujú. Vláda je pripravená túto sumu v prípade potreby navýšiť.

Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Zbierku podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku a falošnými účtami zbierky.
Správu aktualizujeme.


Vrchnú časť bytového domu je podľa statikov potrebné zbúrať


Najvyššie štyri podlažia 12-poschodového bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove, kde v piatok (6.12.) došlo k výbuchu plynu, sú nestabilné a staticky nebezpečné. Podľa statikov je potrebné ich zbúrať.

"Vrchné poschodia sú staticky nestabilné, čiže to musí ísť dole. Visia tam panely zo steny, ktoré môžu kedykoľvek spadnúť, takže je to veľmi nebezpečné," uviedol v nedeľu po zasadnutí krízového štábu statik Jozef Polák.

Zvyšnú časť bytovky je podľa jeho slov za určitých technických riešení možné zachrániť. O ďalšom postupe však musí rozhodnúť krízový štáb. "Dole je to premočené, čo nám spôsobí mráz v tých stykoch..., je tam veľa otáznikov. Sú tam kubické metre vody naliate, takže je to komplikované," vysvetlil Polák.

Na otázku o údajnom praskaní, ktoré ľudia počuli zo spomínanej bytovky, statik Viliam Hrubovčák zo Slovenskej komory stavebných inžinierov odpovedal, že o tom nepočul.

"Preveríme samozrejme všetko, ale je také počasie, že ľad môže roztláčať isté veci," povedal Hrubovčák s tým, že skontrolovali tiež všetky bytové domy v okolí, avšak nenašli tam závažné statické poruchy.

O tom, kedy sa budú môcť ľudia vrátiť do okolitých bytových domov, je podľa Hrubovčáka predčasné hovoriť. "Ľudia sú do bytov púšťaní v sprievode policajtov, aby si pozreli stav svojho majetku a začali práce na oprave okien alebo čohokoľvek iného," vysvetlil Hrubovčák.