Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Maďarský bezpečnostný analytik: Atentát na Fica prehĺbi polarizáciu

Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Isté podľa jeho vyjadrenia je, že takáto udalosť otvára priestor konšpiračným teóriám, pričom každý bude veriť tomu, čomu chce.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 15. mája (TASR) - Pokus o atentát na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, ku ktorému došlo v stredu v Handlovej, prehĺbi politickú polarizáciu naprieč kontinentom a dokonca aj celým západným svetom. V príspevku na Facebooku to skonštatoval maďarský bezpečnostný analytik Attila Demkó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Demkó, ktorý je šéfom inštitútu MCC Geopolitikai Műhely, podľa servera mandiner.hu poznamenal, že zatiaľ nie je známy motív útočníka. Isté však podľa jeho vyjadrenia je, že takáto udalosť otvára priestor konšpiračným teóriám, pričom každý bude veriť tomu, čomu chce.

"Faktom je, že Robert Fico nebol považovaný za súčasť hlavnej európskej politickej línie. V roku 2015 odolal progresívnemu mainstreamu počas migračnej krízy, vtedy sa stal terčom kritiky. Dovtedy bol jeho nacionalizmus pre európsku ľavicu a liberálov v poriadku, pokiaľ bol namierený 'iba' proti Maďarom. Akonáhle sa postavil na odpor v otázke migrácie, bol odsunutý na vedľajšiu koľaj," píše analytik.

Podľa neho Fica napokon zo "salónu vyhodili" pre postoje k Ukrajine. A ak existujú nejaké konšpiračné teórie, budú sa zrejme týkať práve jeho postoja k ruskej invázii. Páchateľ útoku bol zadržaný, čo môže byť aspoň nejakým východiskom v tejto situácii, uzavrel Demkó.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)