Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

M. Lajčák bude diskutovať o hybridných hrozbách a Perzskom zálive

Na archívnej snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Na stretnutí v Helsinkách sa ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ stretnú s ministrami zo štátov západného Balkánu.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Hybridné hrozby a budovanie odolnosti voči nim budú hlavnými témami neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí v Helsinkách. Zaoberať sa budú tiež Blízkym východom, situáciou v Perzskom zálive aj politikou Bruselu voči Arktíde. Na stretnutí sa 29. a 30. augusta zúčastní aj šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Hybridné hrozby a bojovanie voči nim sú jednou z priorít fínskeho predsedníctva v Rade Európskej únie. "Šéfovia európskych diplomacií sa ďalej budú venovať Blízkemu východu so zameraním na situáciu v Perzskom zálive a deeskaláciu napätia, ktoré sú v centre pozornosti medzinárodného spoločenstva. Témou diskusie bude aj ďalšia z priorít fínskeho predsedníctva, a to politika Bruselu voči Arktíde," uviedol rezort.

Na stretnutí sa ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ stretnú s ministrami zo štátov západného Balkánu. Spoločne budú diskutovať o spolupráci v rámci tohto regiónu, uvádza MZVaEZ.