Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lipšic považuje obžalobu prokurátora vo veci Kuciaka za odôvodnenú

Na snímke právny zástupca rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic. Foto: TASR Martin Baumann

Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Obhajca poškodených v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Daniel Lipšic si myslí, že podanie obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku voči osobe Mariana K. a ďalším trom obvineným osobám bolo "absolútne dôvodné". Ako uviedol v reakcii pre TASR, predpokladá, že v prípade existujú aj nezverejnené dôkazy, ktoré potvrdzujú obžalobnú verziu.

"Poznajúc dôkaznú situáciu do skončenia vyšetrovania si myslím, že obžaloba je podaná absolútne dôvodne, že prebiehajúce vyšetrovanie od vznesenia obvinenia k prvým štyrom obvineným a potom k piatemu obvinenému vo februári tohto roku prehĺbilo dôkaznú situáciu v ich neprospech. Domnievam sa, že existujú aj dôkazy, ktoré ešte neboli zverejnené, ktoré potvrdzujú obžalobnú verziu, ako sa mala udiať, vrátane toho, kto je, alebo bol objednávateľom tohto otrasného činu," skonštatoval.

Obžalobu zatiaľ Lipšic nečítal. Priblížil však, že v rámci postupu následne strany upovedomí prokuratúra o jej doručení. "Potom nám ju bude zasielať súd. Predpokladám, že ešte predtým pôjdem urobiť kópiu do súdneho spisu. Pevne verím, že po krátkej dobe, po tom, ako senát naštuduje pomerne rozsiahly spisový materiál, tak budú určené termíny hlavného pojednávania. V tomto momente neviem odhadnúť, kedy to bude," povedal.

Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Okrem Mariana K. boli obvinení aj Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. Sú vo väzbe.

Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Ľudia na námestiach žiadali vyšetrenie vraždy, potrestanie páchateľov aj predčasné voľby. Neskôr od požiadavky predčasných volieb iniciatíva ustúpila. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).