Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Licencia Markízy nebola podľa predsedníčky RVR ohrozená

Na snímke niekdajšia riaditeľka kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Jarmila Grujbárová prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku na pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza 29. júla 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Bývalý riaditeľ televízie Pavol R. tvrdí opak.

Pezinok 29. júla (TASR) – Licencia Markízy nebola podľa bývalej riaditeľky Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Jarmily Grujbárovej ohrozená. Povedala to pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Bývalý riaditeľ televízie Pavol R. tvrdí opak.



Odňatie licencie podľa Grujbárovej nebolo v pláne Rady pre vysielanie a retransmisiu. Pavol R. vo svojej obhajobe v pondelok uviedol, že zaistenie pokračovania licencie bolo protihodnotou za to, že podpísal spoluobžalovanému Marianovi K. sporné zmenky.

Grujbárová nemala, tak ako viacerí svedkovia, ktorí zatiaľ vypovedali, o sporných zmenkách žiadne vedomosti, kým neboli po roku 2016 spomínané v médiách. Grujbárová si, rovnako ako predchádzajúci svedok Repčík, nespomína ani na to, že by sa v kauze Gamatex a jej urovnaní angažoval nebohý advokát Ernest Valko. Na otázku, či by mala Markíza povinnosť zmenky nahlasovať, odpovedala, že nie. Existencia zmeniek a vedomosť rady o nich by však podľa nej mohla ohroziť predĺženie licencie.

Po monológu svedkyne obhajca obžalovaného Mariana K. Michal Mandzák žiadal čítanie zo zápisnice zo zasadania RVR, čo prokurátor aj obhajoba Markízy okamžite namietala. Zástupca televízie Daniel Lipšic pripomenul, že s prepisom komunikácie Mariana K. na jednom liste A4 sa chcel jeho obhajca oboznamovať, a preto sa nečítal. „Dostali sme kilovú obsielku," povedal na margo zápisnice RVR. Zásadu rovnosti zbraní taktiež namietal Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Po svojej výpovedí povedala Grujbárová novinárom, že nerozumie obvineniam Pavla R. Ten na súde tvrdí, že RVR pripravovala prechod licencie na Gamatex. „Tak je potom čudné, že by im Valko poradil, aby podpísali zmenky a odvrátili tu hrozbu," uviedla Grujbárová na margo faktu, že bol Valko v tom čase členom RVR.

Po výsluchu svedkyne sa Pavol R. opäť obhajuje a dopomáha si kreslením na tabulu.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora "po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".

Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy svojej niekdajšej spoločníčky v Markíze Sylvie Volzovej, ktorá mala prísť v procese svedčiť v utorok (30. 7.). Pojednávania sa však zúčastniť neplánuje, oznámil v liste súdu jej obhajca.