Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák vystúpil na zasadnutí ministrov zahraničných vecí NATO

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Marko Erd

Šéf slovenskej diplomacie vo svojom vystúpení zdôraznil všeobecnú nezastupiteľnosť Aliancie v systéme transatlantickej bezpečnosti, ako aj osobitne pre obranu Slovenskej republiky.

Washington 4. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa vo štvrtok v rámci pracovnej návštevy Washingtonu zúčastnil na zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO pri príležitosti 70. výročia podpísania Severoatlantickej zmluvy. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR).

Šéf slovenskej diplomacie vo svojom vystúpení zdôraznil všeobecnú nezastupiteľnosť Aliancie v systéme transatlantickej bezpečnosti, ako aj osobitne pre obranu Slovenskej republiky. Slávnostný moment akcie podčiarklo aj 15. (v prípade SR), respektíve 20. výročie vstupu viacerých členov do NATO.

Spojenci si slávnostne pripomenuli úspešné účinkovanie obrannej spolupráce v rámci Severoatlantickej aliancie na politickej a bezpečnostnej mape sveta od roku 1949, okrem toho potvrdili aj nespochybniteľnosť transatlantického spojenectva, americkej angažovanosti v európskej obrane, ako aj rastúce obranné kapacity NATO.

"Pokusy o rozvrat bezpečnostnej architektúry budovanej a rešpektovanej od druhej svetovej vojny sú výzvou pre demokratickú komunitu Aliancie. NATO však vďaka hodnotovej politike, dlhodobej stabilite a prosperite svojich členských krajín má schopnosť adaptovať sa na meniace bezpečnostné prostredie," konštatoval minister Lajčák.

Aliancia podľa spojencov predstavuje vďaka technologickej prevahe prevenciu pred prípadným ozbrojeným útokom na svojej východnej či južnej hranici. Ako konštatovali súčasní členovia NATO i pristupujúca krajina Severné Macedónsko, Aliancia je pripravená plniť svoje základné úlohy, ako sú kolektívna obrana, krízový manažment či kooperatívna bezpečnosť. Ministri zahraničných vecí vydali pri príležitosti slávnostného zhromaždenia spoločné vyhlásenie.

Z iniciatívy americkej strany sa taktiež uskutočnilo stretnutie šéfov diplomacie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) s námestníkom ministra zahraničných vecí USA Johnom Sullivanom, ktoré za V4 primárne viedol minister Lajčák z pozície šéfa diplomacie krajiny, ktorá aktuálne predsedá tomuto stredoeurópskemu regionálnemu zoskupeniu. Partneri sa venovali predovšetkým otázkam bezpečnostného a obranného charakteru, ako aj aktivitám V4 vo vzťahu k svojmu susedstvu, osobitne k západnému Balkánu a k Východnému partnerstvu EÚ.

Sullivan potvrdil záujem USA o rozvoj dialógu a spolupráce s krajinami strednej Európy na bilaterálnej úrovni, ako aj po línii V4. Ministri vyšehradského zoskupenia prezentovali snahu o ďalšie posilnenie transatlantickej väzby, zdôraznili pripravenosť čeliť hybridným hrozbám a agresiám a potvrdili nespochybniteľnosť ochrany východnej hranice NATO. Partneri akcentovali význam transatlantickej väzby vrátane úzkej spolupráce medzi EÚ a USA a ocenili pozitívnu úlohu, ktorú Spojené štáty zohrali pri transformácii krajín regiónu.

Návšteva Miroslava Lajčáka vo Washingtone potvrdila tendenciu zintenzívňovania stykových aktivít medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými, ktorých doterajším vyvrcholením bola návšteva ministra zahraničných vecí USA Michaela Pompea v Bratislave vo februári tohto roku. Stretnutia s predstaviteľmi administratívy a Kongresu USA vytvorili ďalšiu príležitosť na prezentovanie SR ako ambiciózneho a angažovaného aktéra na medzinárodnej scéne, obzvlášť v rámci Európskej únie a v regióne strednej Európy, a ako spoľahlivého partnera a spojenca v rámci NATO, dodal tlačový odbor MZVaEZ.