Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KDH v 2. kole prezidentských volieb podporí A. Kisku

Pavol Hrušovský Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pavol Hrušovský je z výsledkov, ktoré dosiahol sklamaný.

Bratislava 16. marca (TASR) - Pre Pavla Hrušovského je jeho volebný výsledok v prvom kole prezidentských volieb sklamaním a neúspechom. Kandidát Ľudovej platformy to otvorene priznal na dnešnej tlačovej konferencii v centrále KDH v Bratislave. Predseda KDH Ján Figeľ oznámil, že v druhom kole podporí hnutie Andreja Kisku.

"Teraz nastane čas, aby sme analyzovali, prečo sa tak stalo," uviedol pred novinármi Pavol Hrušovský na margo svojho výsledku, keď v prvom kole prezidentských volieb získal len 3,3 percenta hlasov. Podľa jeho slov ponúkol svoj príbeh politika a dôveroval, že ľudí presvedčí.

Z toho, že sa tak nestalo prežíva sklamanie, podľa vlastných slov ale nerezignuje. "Nie je to koniec, život v politike ide ďalej," povedal a dodal, že profesionálny politik musí počítať so vzostupmi i pádmi. "V tejto chvíli sa chcem sústrediť sa na svoju prácu poslanca," oznámil Hrušovský.

Reagoval aj na slová Pavla Freša z SDKÚ-DS, že sa na jeho výsledku podpísali aj dohody Smeru a KDH o ústavných zmenách. KDH podľa jeho slov cíti spoluzodpovednosť za každú oblasť verejného života, teda aj za oblasť súdnictva. "Našli sme zhodu na základnom návrhu ústavného zákona, ktorý má skvalitniť stav v slovenskej justícii, to bol dôvod na dohodu," uviedol Hrušovský. V prípade ústavného posilnenia ochrany manželstva ako zväzku muža a ženy si Hrušovský myslí, že by bolo smiešne, ak by takúto dohodu KDH neuzatvorilo. "Neboli by sme to potom my, ktorí chceme chrániť manželstvo a upozorňovať na riziká, ktoré hrozia, že deti nebudú mať otca a mamu, ale rodičov 1 a 2," povedal Hrušovský. Poďakoval sa rovnako voličom, ktorí sa zúčastnili na voľbách a osobitne tým ktorí ho volili.

Prehru priznal aj predseda KDH Ján Figeľ. "Žiaľ, nedokázali sme presvedčiť, že máme najlepšieho kandidáta," uviedol Figeľ. Výsledok kandidáta Ľudovej platformy podľa neho neznamená, že by spojenie KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS stratilo opodstatnenosť. "Ľudová platforma sa v prezidentských voľbách nestala alternatívou voči Smeru, to ale neznamená, že nemôže participovať na parlamentnej pôde," povedal predseda KDH.

Kresťanskí demokrati sú pred druhým kolom prezidentských volieb pripravení podporiť protikandidáta Roberta Fica – Andreja Kisku. "Robert Fico by mal ostať premiérom, aby naplnil svoje sľuby," skonštatoval Figeľ. Hrušovský je s týmto postojom stotožnený. "Tým, že som sa po prvom kole prezidentských volieb vrátil do aktívneho straníckeho života, mám v otázke podpory pána Kisku rovnaký postoj ako je postoj KDH," zdôraznil Hrušovský.