Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie politikov a ďalších osobností na požiar katedrály Notre-Dame

Andrej Kiska, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Je to akoby zomreli milióny príbehov nás všetkých, ktorí sme sa toho posvätného miesta mohli dotknúť, povedal prezident SR Andrej Kiska.

Bratislava/Praha 16. apríla (TASR) - K ničivému požiaru, ktorý v pondelok večer zachvátil katedrálu Notre-Dame (Chrám Matky Božej) v Paríži, sa na sociálnej sieti Facebook vyjadrili aj slovenskí a českí činitelia.

Skaza parížskej katedrály Notre-Dame pri požiari je národná tragédia, ktorá zasiahla nielen Francúzov, ale celú Európu a celý svet. Na sociálnej sieti to uviedol prezident SR Andrej Kiska.

"Je to akoby zomreli milióny príbehov nás všetkých, ktorí sme sa toho posvätného miesta mohli dotknúť," skonštatoval Kiska s tým, že v utorok posiela sústrastný telegram francúzskemu prezidentovi. Notre-Dame začali stavať pred vyše 800 rokmi a v súčasnosti je podľa Kisku jeho príbeh večný. "Verím, že čoskoro nás o tom Francúzi presvedčia, že katedrála Notre-Dame bude znova stáť v plnej kráse. Rád sa pridám k národnej zbierke, ktorú vyhlásil prezident Emmanuel Macron," podotkol.

Novozvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti taktiež vyjadrila ľútosť nad požiarom, ktorý zachvátil parížsku katedrálu. Slovensko stojí podľa jej slov pri Francúzsku a pri Paríži.

A. Danko zaslal svojim francúzskym kolegom listy s vyjadrením spolupatričnosti



Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) zaslal svojim francúzskym kolegom listy s vyjadrením spolupatričnosti v súvislosti s pondelkovým požiarom parížskej katedrály Notre Dame. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR.

"Len ťažko hľadať slová pri pohľade na zničujúci požiar, ktorý zasiahol klenot francúzskej kultúry a jeden z pilierov kresťanstva. Vyjadrujem solidaritu a podporu našim francúzskym priateľom pri obnove tejto významnej svetovej pamiatky," napísal Danko v liste predsedovi francúzskeho Senátu Gérardovi Larcherovi a predsedovi Národného zhromaždenia Francúzskej republiky Richardovi Ferrandovi.

Šéf parlamentu zároveň ocenil nasadenie a odvahu tamojších hasičov, ktorým sa podarilo zachrániť časť umeleckých diel a základy budovy. "Verím, že čoskoro sa budú môcť obdivovatelia a veriaci opäť pozrieť na Chrám Matky Božej v Paríži, ako sa katedrále zvykne hovoriť. Dúfajme, že tak ako v minulosti, aj tentoraz sa francúzsky ľud zmobilizuje a spoločnými silami opäť obnoví túto dominantu Paríža," uviedol Danko.

Rozsiahly požiar, ktorý Chrám Matky Božej zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v utorok úplne uhasiť. Zhorela však drevená strecha katedrály a drevená vežička - sanktusník - z 19. storočia.

P. Pellegrini: Notre-Dame je obrovskou kultúrnou stratou


Požiar Notre-Dame je obrovskou kultúrnou stratou pre Francúzsko. Na sociálnej sieti to uviedol slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Každé vyčíňanie živlov, ktoré ničí prácu ľudských rúk, je podľa neho poľutovaniahodné.

"O to smutnejšie je, ak ohňu padajú za obeť nevyčísliteľné historické a kultúrne hodnoty. Pri pohľade na horiacu svetoznámu parížsku katedrálu Notre-Dame je mi mimoriadne smutno a moje myšlienky smerujú k francúzskemu ľudu," uviedol Pellegrini.



Ľ. Laššáková: Požiar v Paríži je veľkou ranou nielen pre Francúzsko


Požiar katedrály Notre-Dame je veľkou ranou nielen pre Francúzsko. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Katedrála Notre-Dame je podľa nej historickým symbolom celej Európy. Osobne preto vyjadrila podporu francúzskemu ministrovi kultúry Franckovi Riesterovi a ponúkla mu pomoc v rámci možností a odborných kapacít. "Pred pár týždňami som navštívila Paríž a mala som možnosť pozrieť si aj viaceré historické skvosty. O to smutnejšie som sledovala obrovské plamene, ktoré pohltili katedrálu Notre-Dame," skonštatovala Laššáková.



Ľútosť nad požiarom vyjadrili aj minister obrany Peter Gajdoš (SNS) či minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Nad požiarom parížskej katedrály Notre-Dame vyjadrili ľútosť aj ďalší slovenskí politici


Predseda Mosta-Híd Béla Bugár na sociálnej sieti uviedol, že škody na kultúrnom dedičstve sa nedajú vrátiť späť a každým takýmto prípadom sa stráca kus histórie ľudstva. Strana SaS pondelkovú (15. 4.) udalosť označila ako veľmi smutné chvíle pre európsku kultúru.

"Súcitíme s Parížanmi, súcitíme s francúzskym ľudom. Tešíme sa na deň, keď sa katedrála uvedie do pôvodného stavu," vyhlásila SaS. Natália Milanová z OĽaNO skonštatovala, že v Paríži mali aj vďaka nesmiernej odvahe a nasadeniu hasičov šťastie. "Katedrála Notre-Dame nespadla. Francúzsky prezident Emanuel Macron vyhlásil, že oddnes začínajú Chrám Matky Božej obnovovať. Dvaja francúzski podnikatelia bez zaváhania prispejú po 100 a 200 miliónov eur. Trochu sa obávam, že Notre-Dame bude opravená skôr ako naša Krásna Hôrka, ktorá vyhorela pred siedmimi rokmi," uviedla. Aj tu sa podľa nej ukazuje rozdiel v prístupe k pamiatkam a symbolom kultúry.

Tisíce ľudí sa podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH) v Paríži aj v celej Európe modlili za záchranu katedrály Notre-Dame a aj za životy hasičov, ktorí zachránili neoceniteľné poklady "našej spoločnej histórie". "V úvode Veľkého týždňa to vnímam ako dôkaz, že jednota kresťanov vo viere je jedným z najväčších darov, aké sme dostali. Uchovávajme si ju," napísal. Boris Kollár zo Sme rodina v pondelok večer na sociálnej sieti uviedol, že mu je smutno na duši, keď vidí padať symbol kresťanstva.