Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Kiššová nebude kandidovať na šéfku SaS, na kongres dôvod nevidí

Na archívnej snímke Jana Kiššová. Foto: TASR Jakub Kotian

Podľa Kiššovej prípadná operatívna kritika a sebakritika posúvajú stranu vpred, nevidí však žiadne dôvody na zvolanie kongresu alebo umelé predlžovanie si mandátu predsedu.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová nebude kandidovať na post predsedníčky SaS na mimoriadnom kongrese, ktorý na september zvolal súčasný líder strany Richard Sulík. Na zvolanie kongresu Kiššová dôvod nevidí, energiu by mali podľa nej venovať blížiacim sa voľbám a občanom. Sulík plánuje na kongrese odstúpiť z funkcie predsedu strany a opätovne kandidovať.



"Vonkoncom si nemyslím, že by sme mali pred voľbami riešiť nejakú výmenu na poste predsedu. Rozhodne kandidovať neplánujem," zdôraznila pre TASR Kiššová s tým, že nevie ani o prípadnom protikandidátovi. Myslí si, že Sulík má riadny mandát do roku 2020.

Podľa Kiššovej prípadná operatívna kritika a sebakritika posúvajú stranu vpred, nevidí však žiadne dôvody na zvolanie kongresu alebo umelé predlžovanie si mandátu predsedu.

Svoju kandidatúru vylúčila aj predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Téma mimoriadneho kongresu podľa jej slov nebola predmetom predsedníctva ani Republikovej rady SaS. "Viem o tom, že ani neexistuje žiaden protikandidát, ktorý by šiel kandidovať proti Richardovi Sulíkovi. Toto pre nás nebola žiadna otázka. Jeho mandát trvá do roku 2020," zdôraznila.

Blahová nevidí dôvod na potvrdzovanie Sulíkovho mandátu pred voľbami. "Ja tam nepôjdem, voliť nebudem nikoho, a už vôbec nebudem kandidovať," zdôraznila v súvislosti s mimoriadnym snemom. Poznamenala, že nevie o žiadnych nezhodách či kritike vnútri strany, ktoré by k Sulíkovmu rozhodnutiu viedli.

Ďalší člen strany Alojz Baránik v reakcii pre TASR uviedol, že je správne, ak si chce Sulík vyžiadať silný mandát na post predsedu strany. Je podľa neho na zvážení, či existuje niekto iný, kto by bol lepším lídrom. Baránik sa o funkciu šéfa SaS nebude uchádzať.

Člen poslaneckého klubu SaS Martin Klus povedal, že Sulík bol preňho jednoznačným lídrom do volieb. "Je to pre mňa prekvapujúce, takéto zmeny by sa nemali diať niekoľko mesiacov pred voľbami," zdôraznil.

Ako možný Sulíkov protikandidát sa spomínal podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý po júnovom kongrese kandidatúru nevylúčil. Teraz hovorí, že zvolanie mimoriadneho kongresu ho prekvapilo.

Europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová rešpektuje rozhodnutie Sulíka, nechce ho však komentovať, keďže má do 31. decembra pozastavené členstvo v strane. O pozastavení jej členstva rozhodla Republiková rada SaS na jej žiadosť.

Sulík sa rozhodol zvolať na 7. septembra mimoriadny kongres, na ktorom sa bude voliť nový predseda strany. Upozornil na to portál Aktuality.sk. Týmto krokom si chce Sulík potvrdiť svoju pozíciu.