Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Haščák sa dištancuje od aktivít v rozhovore Mariana K. a D. Trnku

Jaroslav Haščák, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Haščák zároveň písomne kontaktoval vyšetrovateľa a dozorujúceho prokurátora a ponúkol v prípade potreby aj osobnú svedeckú výpoveď.

Opakovaná správa Bratislava 14. októbra (TASR) – Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák sa dištancuje od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie zverejnenej Denníkom N spájaný, a odmieta ich. Vyplýva to z jeho stanoviska. Haščák zároveň písomne kontaktoval vyšetrovateľa a dozorujúceho prokurátora a ponúkol v prípade potreby aj osobnú svedeckú výpoveď.

Denník N informoval, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N mafián vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí.

Hovorca Penta Investments Gabriel Tóth poznamenal, že Haščáka nikdy nikto žiadnymi nahrávkami nevydieral ani na neho nebol nikdy v tejto súvislosti vyvíjaný žiadny protiprávny nátlak. "Rovnako sa pán Haščák a ani žiadna jemu blízka osoba či spolupracovník nikdy nepodieľali na 'kupovaní' utajovaných skutočností – nahrávok z takzvanej kauzy Gorila," uvádza v stanovisku.

Haščák zásadne odmieta, že by sa niekedy podieľal aj na iných aktivitách, ktoré sú mu pripisované v uvedenom rozhovore medzi Trnkom a Marianom K. V stanovisku sa ďalej uvádza, že nikto nemôže niesť zodpovednosť za to, ako sa iní ľudia rozprávajú o ňom v komunikácii, na ktorej sa nijako osobne nezúčastňoval a ani o nej nemal vedomosť.

"Ak je táto komunikácia pravdivá, je taktiež svedectvom o tom, že Marian K. podobne ako aj iné osoby (napríklad bývalý príslušník SIS Forisch alebo poslanec za stranu Smer-SD Blaha), rozširoval konšpiračné teórie a v tomto prípade ich mal používať ako formu nátlaku," píše sa ďalej v stanovisku.

Tóth v ňom ďalej hovorí, že vierohodnosť tvrdení Mariana K. v uvedenej nahrávke by mala byť skúmaná obdobne, ako keď mal napríklad podľa inej komunikácie korumpovať prokurátora Šantu a mal mu kupovať biely mercedes.

"To, že Denník N si dovoľuje bez akýchkoľvek dôkazov interpretovať tvrdenia Mariana K. v nahrávke ako fakty a skutky a zároveň ich prepájať s trestným činom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, považujeme taktiež za šírenie konšpiračných teórií a za absolútne neprimeranú interpretáciu skutočností, ktoré z tejto nahrávky vyplývajú," uvádza sa v stanovisku.