Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

BÚRKY ZASIAHLI SLOVENSKO, hasiči zasahujú na viacerých miestach

Na snímke odpratávanie vody a bahna zo zaplavenej ulice v obci Ratnovce po búrke a silnom daždi, 27. júla 2019. Foto: TASR - Martin Palkovič

Z celkového počtu 29 udalostí zasahujú hasiči v ôsmich prípadoch pri popadaných stromoch a na 21 miestach odčerpávajú vodu zo zatopených rodinných domov, pivníc a cestných komunikácií.

Bratislava 27. júla (TASR) - Hasiči majú v posledných dvoch hodinách viac výjazdov k udalostiam spôsobených lokálnymi búrkami. Najviac, 16, takýchto prípadov evidujú hasiči v Trnavskom kraji, kde zasahujú najčastejšie v okresoch Trnava a Piešťany. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

V Bratislavskom kraji, najmä v hlavnom meste, pomáhajú hasiči na siedmich miestach. V Nitrianskom kraji zasahujú pri štyroch udalostiach, v Banskobystrickom a Žilinskom kraji pomáhajú pri jednej.

Na snímke odpratávanie vody a bahna zo zaplavenej ulice v obci Ratnovce po búrke a silnom daždi, 27. júla 2019.
Foto: TASR - Martin Palkovič


Z celkového počtu 29 udalostí zasahujú hasiči v ôsmich prípadoch pri popadaných stromoch a na 21 miestach odčerpávajú vodu zo zatopených rodinných domov, pivníc a cestných komunikácií.

V Kátlovciach je vyhlásený mimoriadny stav, voda zatopila domy


Približne 50 výjazdov súvisiacich s počasím absolvovali doteraz hasiči v Trnavskom kraji. Odčerpávajú vodu zo zatopených domov a pivníc, komunikácií, zasahujú pri popadaných stromoch na cestách. Krátko po 10.30 hodine bola v dôsledku nepriaznivého počasia prerušená železničná doprava medzi Trnavou a Bolerázom, obnoviť sa ju podarilo po 12.00 hodine.

Podľa informácie hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Júlie Kedrovej je v súčasnosti najhoršia situácia v obci Kátlovce v okrese Trnava, kde je vyhlásený mimoriadny stav. „Ohrozený je celý koniec obce, kde steká voda z kopca a vytopila rodinné domy,“ uviedla Kedrová. Povodňovú situáciu riešili hasiči v obci Cífer v okrese Trnava, situácia by už mala byť stabilizovaná. Vytopené domy zachraňujú hasiči aj v obci Zlaté Klasy v okrese Dunajská Streda.



Situácia v Žilinskom kraji v súvislosti s dažďom je nateraz pokojná


Hasiči v Žilinskom kraji zatiaľ nezaznamenali zvýšený počet výjazdov v súvislosti so sobotňajšími dažďovými prehánkami. Pre TASR to povedal žilinský krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Jaroslav Kapusniak s tým, že situácia v kraji je nateraz pokojná.

„Hasiči však absolvovali zopár výjazdov k dopravným nehodám,“ doplnil.

V súvislosti s lokálnymi búrkami pomáhajú hasiči na 29 miestach na Slovensku. Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia HaZZ najviac prípadov, 16, evidujú v Trnavskom kraji.

Počet výjazdov hasičov pre búrky sa zvýšil na 60


Hasiči v sobotu zaznamenali nárast výjazdov k technickým udalostiam, spôsobených lokálnymi búrkami. Za posledných päť hodín boli vyslaní na 60 miest. "Zasahovali najmä pri odčerpávaní vody po prívalových dažďoch a pri odstraňovaní popadaných stromov," informuje hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Najčastejšie bola pomoc hasičov potrebná v Trnavskom kraji, kde pomáhali v 33 prípadoch. V Bratislavskom kraji zasahovali na 18 miestach, v hlavnom meste najmä v mestských častiach Ružinov a Staré Mesto. V Nitrianskom kraji hasiči zasahovali pri ôsmich udalostiach, v Banskobystrickom, Košickom a Žilinskom kraji pomáhali jedenkrát.

Z celkového počtu 60 výjazdov hasiči podľa Farkasovej 44-krát odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a cestných komunikácií a 16-krát odstraňovali popadané stromy.



Búrka zmarila majstrovstvá v pilotovaní padákov



Pre nepriaznivé počasie sa Majstrovstvá Slovenska v pilotovaní padákov 2019 na letisku v Očovej v sobotu nakoniec nekonali. Divákom, ktorí prišli podujatie podporiť aj napriek daždivému počasiu, sa organizátori poďakovali aspoň akrobatickou ukážkou.

"Ráno o 9.00 h to vyzeralo ešte tak, že príde len malá búrka. Potom sa však počasie zhoršilo, takže sme čakali do 12.00 h," priblížila riaditeľka súťaže Linda Luptáková s tým, že napokon boli organizátori nútení súťaž pre nepriaznivé počasie zrušiť.

Aj napriek dažďu prišlo podľa Luptákovej na očovské letisko množstvo ľudí, ktorí spolu s organizátormi dúfali, že sa počasie nakoniec zlepší. "Povedali sme si, že aspoň ako také malé poďakovanie ľuďom, ktorí tu boli a ktorí nás podporovali, tak sme urobili akrobaciu lietadla Yak - 52, ktorú lietal pilot Andrej Zeleň," uviedla Luptáková.

Majstrovstvá si podľa jej slov súťažiaci odskáču aj napriek zrušeniu sobotnej súťaže. "Zrejme to bude v týždni a nebude to sprístupnené verejnosti, nakoľko už nemáme toľko finančných prostriedkov, aby sme to mohli urobiť ako verejné podujatie po druhý raz," dodala riaditeľka súťaže.