Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Gašpar: SR zaznamenala nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 %

Na snímke zľava slovenská veľvyslankyňa v ČR Ingrid Brocková a predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) na rokovaní bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe 29. apríla 2024. Foto: TASR Barbora Vizváryová

Na základe rozsahu mobilizácie je podľa predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibora Gašpara možné, že krajiny susediace s Ukrajinou budú čeliť aj tejto podkategórii nelegálnej migrácie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 29. apríla (TASR) - Slovensko zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent. Na rokovaní bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe to povedal predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar. Podľa neho ide o reakciu na Kyjevom nedávno prijatú novelu mobilizačného zákona, informuje spravodajkyňa TASR.

"Slovensko zaznamenalo za prvé štyri mesiace tohto roka zvýšený nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny. Hovorím o reakcii ukrajinských najmä mužov na mobilizačné zákony, ktoré sa tam prijímajú," povedal Gašpar. Na základe rozsahu mobilizácie je podľa neho možné, že krajiny susediace s Ukrajinou budú čeliť aj tejto podkategórii nelegálnej migrácie.

"Nárast, ktorý sme zaznamenali za prvé štyri mesiace, je o 82 percent. V absolútnych číslach to nie je až tak veľa, hovoríme o 300 nelegálnych migrantoch, ktorí sa pokúšali prekročiť schengenskú hranicu mimo hraničných priechodov," spresnil s tým, že existujú úvahy, ako Ukrajine pomôcť s evidovaním a vrátením niektorých jej občanov späť do ukrajinskej armády.

Na rokovaní vystúpil aj český policajný prezident Martin Vondrášek, ktorý hovoril o aktuálnej situácii v súvislosti s nelegálnou migráciou v ČR aj v Európe. Zdôraznil, že opäť markantne narastá počet utečencov, ktorí vstupujú do Grécka a v posledných mesiacoch je tak viac vyťažená takzvaná južná trasa. Situácia na srbsko-maďarskej hranici je podľa neho pokojná.

Vrátil sa aj k zavedeniu dočasných kontrol na hraniciach so SR. Podotkol, že minulý rok nebol tak dramatický ako ten predchádzajúci, keď Česko zaviedlo kontroly prvýkrát. Vtedy českí policajti podľa jeho slov denne na hraniciach zaistili asi 300 cudzincov. Dodal, že nebola iná možnosť, než toto opatrenie prijať a zdôraznil, že Česko robí všetko pre to, aby ho už nikdy nemuselo zaviesť.

Ocenil tiež dodržiavanie readmisných dohôd so SR, ktorá je podľa neho v ťažkej pozícii voči Maďarsku a to je v takejto pozícii voči Srbsku. Vondrášek tiež podotkol, že sa výrazne zlepšila aj spolupráca krajín v boji proti prevádzačom. Za nutnosť označil zmeniť zmluvu o policajnej spolupráci so Slovenskom a Poľskom, pričom so SR sa nová podoba zmluvy podľa jeho slov blíži do finále.




(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)