Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gajdoš: Vojenská prehliadka v B. Bystrici nie je demonštráciou sily

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš Foto: TASR Martin Baumann

Ako poznamenal, občania zároveň uvidia pokrok v modernizácii Ozbrojených síl (OS) SR a je čím sa pochváliť.

Banská Bystrica 14. augusta (TASR) – Vojenská prehliadka, ktorá bude 29. augusta súčasťou celonárodných osláv 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici, nie je žiadnou demonštráciou sily. Konštatoval to v stredu v Banskej Bystrici minister obrany Peter Gajdoš v súvislosti s niektorými medializovanými informáciami týkajúcich sa príprav na oslavy SNP.

"Vojaci si chcú aj takto uctiť pamiatku hrdinov, ktorí bojovali za rovnaké princípy a idey, ktoré sú dnes piliermi vojenských tradícií SR - boj za mier, demokraciu, rovnosť a najmä boj proti fašizmu," zdôraznil minister.

Podľa neho taký významný historický medzník v našich dejinách, akým je SNP, si veľkolepý program zaslúži. Oslavy sa začnú oproti minulým rokom o hodinu skôr, teda o 10.00 h pri Pamätníku SNP a zúčastnia sa na nich všetci traja najvyšší ústavní činitelia.

"Na vojenskej prehliadke, ktorá sa začne od 15.00 h, bude viac ako 1500 profesionálnych vojakov, rozdelených do 35 pochodových zostáv a viac ako 200 kusov bojovej techniky vrátane 15 kusov leteckej. Bude to široká škála bojovej techniky pozemných, vzdušných, špeciálnych síl, Vojenskej polície a ďalších. Vláda vo svojom uznesení vyčlenila na zabezpečenie prehliadky 106.000 eur," povedal Gajdoš.

Ako poznamenal, občania zároveň uvidia pokrok v modernizácii Ozbrojených síl (OS) SR a je čím sa pochváliť. Naposledy sa vojenská prehliadka konala pred viac ako 10 rokmi.

"Pokiaľ ide o ďalšie finančné prostriedky, OS SR a náš rezort vyčleňuje pravidelne v rámci obranného plánovania financie na opravy a údržbu bojovej techniky. V rámci tohto sme zvýšili úsilie a aj na základe kapacitných možností našich podnikov, ktoré dokážu opravovať techniku, zvyšujeme spôsobilosť bojovej techniky, jej bojaschopnosť, pripravenosť OS SR na zabezpečenie obrany a bezpečnosť občanov," uviedol Gajdoš.

V súvislosti s vojenskou prehliadkou rezort zriadil infolinku 0904786159, kde sa budú môcť občania informovať, aký je ďalší postup v prípade, že dôjde k poškodeniu cesty alebo iného majetku. Fungovať bude od 27. augusta od 18.00 h do 30. augusta do 12.00 h. Hoci minister so škodami nepočíta, keby k nim došlo, garantuje, že ich vyriešia.