Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fridays for Future Slovensko: Zapojme sa do klimatického štrajku

Mladá švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku hnutia Fridays for Future. Foto: TASR/AP

Školy by podľa študentského klimatického hnutia mali podporiť celosvetový štrajk tým, že sa aj s pedagógmi, žiakmi a študentmi zúčastnia na pochodoch.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Študenti z hnutia Fridays for Future Slovensko vyzývajú všetky stredné a vysoké školy na Slovensku, aby sa zapojili do klimatického štrajku 20. septembra. Organizátori však prizývajú aj zvyšok verejnosti, keďže dosiahnutie koncepčných zmien sa bez spolupráce podľa nich nepodarí. Informovali o tom v stredu na brífingu v Bratislave.

"Žiadame školy, aby nás podporili v našom boji za budúcnosť na tejto planéte. Vyzývame všetkých riaditeľov, riaditeľky, učiteľov, učiteľky, profesorov a vysokoškolských učiteľov, ale aj rektorov a dekanov, aby sa k nám v tomto boji pridali," zdôraznila Emma Zajačková, jedna z koordinátoriek hnutia.



Podotkla, že si treba uvedomiť vážnosť situácie a fakt, že následky klimatickej krízy ponesieme všetci. Je preto potrebné požadovať okamžité kroky smerujúce k jej zásadnému riešeniu, keďže problém bol dlho prehliadaný a neriešený.

Školy by podľa študentského klimatického hnutia mali podporiť celosvetový štrajk tým, že sa aj s pedagógmi, žiakmi a študentmi zúčastnia na pochodoch v Bratislave, Žiline, Košiciach a v Banskej Bystrici. Podporu už vyjadrili napríklad Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, ktorá iniciatívu víta, či Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Levice.

"Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach vychováva najmä veterinárnych lekárov a farmaceutov, ktorí majú priamu zodpovednosť nielen za zdravie ľudí a zvierat, ale aj zdravie planéty. V tejto súvislosti si o to viac uvedomujeme klimatické ohrozenia a ich následky," skonštatovala hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková.

Organizátorov štrajku na Slovensku univerzita podporí tým, že o ňom bude informovať svojich študentov a pedagógov. "Necháme na ich rozhodnutí, či sa na ňom osobne zúčastnia. V prípade, že študenti požiadajú pedagógov o to, aby im umožnili zúčastniť sa na štrajku, vyjdú im v ústrety a nájdu priestor na nahradenie vyučovacích hodín," doplnila Bobriková.

Klimatický štrajk podporí aj Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Keďže sa štrajk podľa hovorkyne UK Lenky Miller koná pred začiatkom semestra, študenti sa môžu v daný deň zúčastniť na akýchkoľvek aktivitách. "V súčasnosti uvažujeme aj nad ďalšími možnosťami, ako túto iniciatívu podporiť aj po návrate študentov do prednáškových miestností v spolupráci s ďalšími partnermi," uviedla pre TASR Miller s tým, že pre UK je životné prostredie mimoriadne dôležitou témou. "Sme presvedčení o tom, že namiesto klimatických zmien je čas hovoriť o klimatickej kríze a jasne si povedať, že by to pre nás všetkých mala byť jasná priorita," podotkla.

Podľa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý je zriaďovateľom stredných škôl na jeho území, je rozhodnutie o tom, či školy štrajk podporia, na ich riaditeľoch. Školy majú samostatnú právnu subjektivitu. "Prioritou kraja je však aj podpora ekoprojektov a ekoaktivít škôl. Kraj napríklad všetkým študentom prvých ročníkov daroval ekofľaše," povedala pre TASR hovorkyňa BSK Lucia Forman s tým, že kraj plánuje podporiť všetky zmysluplné projekty zamerané na ochranu životného prostredia, separovanie či recykláciu odpadu.

Hnutie tiež verí, že ak školy aj priamo na štrajk neprídu, nebudú študentom brániť zúčastniť sa na pochodoch tak, ako sa to stávalo v niektorých prípadoch v minulosti.

Podporiť štrajk však môže celá verejnosť. "Rovnako by sme chceli vyzvať všetkých ľudí, ktorým osud našej planéty nie je ľahostajný, aby sa k nám pridali. Klimatická kríza je tou najväčšou výzvou, akej kedy ľudstvo čelilo," poznamenala Zajačková. Cieľom je zomknutie sa a spolupráca pri požadovaní koncepčných zmien, ktoré by sa mali stať hlavnou prioritou politikov. Konkrétne požiadavky chce hnutie predstaviť v najbližšej dobe.

Globálny klimatický štrajk sa bude konať v tisíckach miest po celom svete. Uskutoční sa pred samitom OSN o klimatickej kríze v New Yorku 23. septembra, na ktorej sa zúčastní i slovenská delegácia.