Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Festival AMAVET ponúka žiakom možnosť zrealizovať svoj nápad

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Festival má medzinárodný charakter prostredníctvom účasti zahraničných partnerov z Mexika, Belgicka, Ruska a Českej republiky a je jedným z podujatí siete vedeckých výstav ISEF.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Organizátori Festivalu vedy a techniky AMAVET 2019 (FVAT) zbierajú od začiatku septembra registrácie v rámci 22. ročníka súťaže. Žiaci druhého stupňa základných škôl a žiaci stredných škôl sa môžu do 9. októbra prihlásiť do krajských kôl. Podujatie v tomto roku sprevádza slogan "Zrealizuj svoj nápad“.

"Svoje projekty žiaci prezentujú v 11 súťažných kategóriách pred členmi odbornej hodnotiacej komisie zloženej z vedcov, vysokoškolských pedagógov a ďalších odborníkov," pripomenul koordinátor súťaže Ján Nemec. Ako dodal, od žiaka sa v rámci projektu očakáva, že bude nachádzať problémy, analyzovať ich, hľadať riešenia, tvoriť pokusy i stanovovať závery.

"Najúspešnejší súťažiaci z krajských kôl postupujú na celoslovenské finále, ktoré sa uskutoční počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku od 7. do 8. novembra 2019 v Bratislave. Víťazi celoslovenského finále Festivalu vedy a techniky AMAVET získavajú postup na prestížne svetové a európske prehliadky a súťaže," dodal Nemec.

Festival má medzinárodný charakter prostredníctvom účasti zahraničných partnerov z Mexika, Belgicka, Ruska a Českej republiky a je jedným z podujatí siete vedeckých výstav ISEF. Je aj národným kolom pre súťaž Európskej únie pre mladých vedcov do 20 rokov EUCYS. Organizátor, 29 rokov pôsobiace občianske združenie (OZ) AMAVET, je spoluorganizátorom Týždňa vedy a techniky na Slovensku.