Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Dovoz rohov nosorožcov je až do odvolania pozastavený

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

"Dôvodom bolo nezákonné obchodovanie s rohmi nosorožcov – pytliactvo v krajinách ich prirodzeného výskytu, krádeže rohov v múzeách, aukčných domoch, vysvetlilo ministerstvo.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pozastavilo vydávanie povolení na dovoz rohov všetkých druhov nosorožcov zo všetkých krajín až do odvolania. Informovalo o tom v utorok s tým, že sa na tomto postupe dohodol s Prezídiom Policajného zboru.

V minulosti sa na Slovensko nosorožie rohy dovážali z Juhoafrickej republiky, ministerstvo sa preto v roku 2016 rozhodlo pozastaviť ich dovoz z tejto krajiny. V minulom roku však začal evidovať dovoz rohov z Namíbie, preto vydávanie povolení zastavil úplne.

"Dôvodom bolo nezákonné obchodovanie s rohmi nosorožcov – pytliactvo v krajinách ich prirodzeného výskytu, krádeže rohov v múzeách, aukčných domoch a obchodoch s preparátmi v EÚ, ako aj ich nelegálny dovoz do EÚ. Najzávažnejším dôvodom však bolo vysoké percento neidentifikovaných rohov pri kontrolách trofejí u dovozcov na Slovensku," vysvetlilo ministerstvo.

Ostatné časti nosorožcov možno podľa ministerstva na Slovensko dovážať aj naďalej. Pozastavenie vydávania dovozných povolení pre rohy nosorožcov sa tiež nevzťahuje na poľovnícke trofeje, ktoré slovenskí poľovníci už ulovili a zatiaľ nedoviezli z dôvodu, že ich spracovávajú preparátori v krajine ulovenia.