Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dvom bývalým manažérom VOP Nováky súd vymeral podmienečné tresty

Na archívnej snímke obžalovací spis. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Bývalého technického riaditeľa Jána L. a bezpečnostného technika Jozefa O. súd oslobodil spod obžaloby.

Prievidza 20. septembra (TASR) - Dvoch zo štyroch bývalých manažérov Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky uznal v piatok Okresný súd (OS) v Prievidzi vinnými z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom, ktorý v podniku v marci 2007 usmrtil ôsmich ľudí. Samosudkyňa OS v Prievidzi obžalovanému bývalému generálnemu riaditeľovi VOP Jozefovi B. a výrobnému riaditeľovi Jánovi L. uložila podmienečné tresty odňatia slobody. Bývalého technického riaditeľa Jána L. a bezpečnostného technika Jozefa O. súd oslobodil spod obžaloby.

Bývalého generálneho riaditeľa podniku odsúdila samosudkyňa na trest odňatia slobody v trvaní 36 mesiacov s podmienečným odkladom na 60 mesiacov. Zároveň má povinnosť ospravedlniť sa listom poškodeným a dostal niekoľkomesačný zákaz výkonu vedúcej funkcie v oblasti zamerania VOP.

Bývalému výrobnému riaditeľovi uložil súd trest odňatia slobody na 36 mesiacov s podmienečným odkladom na 54 mesiacov. Zároveň má rovnako povinnosť ospravedlniť sa listom poškodeným a dostal niekoľkomesačný zákaz výkonu vedúcej funkcie v oblasti zamerania VOP.

Bývalého technického riaditeľa a bezpečnostného technika oslobodila samosudkyňa spod obžaloby, keďže podľa svojich slov použila zásadu pochybnosti v prospech obžalovaných. Poškodených odkázala na civilný proces.

Samosudkyňa čítala zdôvodnenie rozsudku približne dve hodiny, pričom sa opierala o výpovede svedkov či znalecké dokazovanie. Podľa jej názoru nie je možné uznať obžalovaných vinnými z prvotnej príčiny výbuchu, keďže išlo o reťazenie dôsledkov. "O tom, že sa z výrobných priestorov stali skladové obžalovaní vedeli... Nešlo o stav, ku ktorému došlo 2. marca 2007, ale bol dlhodobý a obžalovaní nepodnikli kroky, ktoré by rizikový stav v podniku odstránili. Týmto konaním zvýšili z nedbanlivosti všeobecné nebezpečenstvo," uviedla. Zaoberala sa i otázkou, či mohli obžalovaní stav zvrátiť, a to zastavením výroby, čo by malo dosah aj na časť zamestnancov. Obžalovaných podľa samosudkyne neviedli zištné dôvody k vysokej obložnosti priestorov muníciou. "Významný podiel na udalosti mal vlastník podniku. Existovali tam aj iné osoby, ktoré svojou mierou zodpovednosti prispeli k udalosti a nie sú obžalovanými," zdôraznila.

Súd podľa samosudkyne nedospel k záveru, že je potrebné uložiť mužom nepodmienečné tresty odňatia slobody, čo by bolo pre nich "neprimerane prísne", v prípade oslobodených nenašla príčinnú súvislosť dôkazov medzi ich konaním a obžalobou. Pri treste zohľadnila i to, že bývalí manažéri sú bezúhonní, opierala sa i o zdravotný stav jedného z nich.

"Nie som spokojný s rozsudkom. Pokiaľ ide o uznanie viny obžalovaných v prvom a štvrtom rade, tak sa aj napriek odstupu času, ktorý uplynul od tejto tragédie, nemôžem v žiadnom prípade vzhľadom na závažné porušenia a ľahostajnosť, nečinnosť a fatálne následky stotožniť s podmienečnými trestami. Preto som podal aj odvolanie v ich neprospech čo do výroku o treste," povedal prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne Ronald Kutiš.

Pokiaľ ide podľa neho o oslobodzujúcu časť rozsudku vo vzťahu k obžalovaným v treťom a piatom rade, je jednoznačne toho názoru, že vzhľadom na ich postavenie a oprávnenie, čo prezentovala samosudkyňa v odôvodnení rozsudku, mali rovnakú povinnosť ako obžalovaní v prvom a štvrtom rade zabrániť tejto tragédii.

Podielom viny Ministerstva obrany SR sa podľa prokurátora počas pojednávania zaoberali a myslí si, že sa touto vecou už nebudú zaoberať. "Preto aj osobným výsluchom znalca boli tieto skutočnosti vyvrátené," tvrdil.

"Musím konštatovať, že v priebehu mojej takmer 40-ročnej praxe som sa málokedy stretol s tak vysoko kvalifikovaným a precíznym prístupom súdu prejednávaného prípadu, čo vyústilo do mimoriadne citlivého rozsudku, ktorý bol tak podrobne zdôvodnený, že nie je možné ani na chvíľu pochybovať o spravodlivosti a správnosti záverov tohto súdu," vyhlásil obhajca bývalého technického riaditeľa Ľubomír Hrežďovič. To je podľa neho aj vo vzťahu k jeho klientovi, ktorý bol oslobodený, to sú však aj slová smerujúce k celému priebehu konania.

Dvojica odsúdených Jozef B. a Ján L. si nechali lehotu 15 dní na prípadné podanie odvolania. Oslobodení Jozef O. a Ján L. sa vzdali možnosti podať odvolanie. Pozostalí po obetiach nie sú spokojní s rozsudkom, čo viacerí z nich adresovali priamo v pojednávacej miestnosti aj obžalovaným.

Prokuratúra viní bývalých manažérov za to, že museli vedieť aj o riziku, ktoré vo VOP Nováky existovalo, a to vzhľadom na množstvo výbušného materiálu a jeho nesprávne skladovanie. Napriek tomu neprijali žiadne zásadné opatrenia. Pôvodne čelili obžalobe piati, bývalý ekonomicko-obchodný riaditeľ Eduard B. v lete 2017 zomrel. Pred vynesením rozsudku vyjadrili ľútosť nad udalosťou a vyhlásili, že necítia vinu. Kauzou sa OS Prievidza zaoberá od marca 2012.

Explózia presne nezisteného množstva výbušnej látky vo VOP Nováky, ku ktorej došlo 2. marca 2007, spôsobila deštrukciu delaboračnej haly a usmrtila osem pracovníkov - Elenu Bitarovú, Petra Kalača, Máriu Kováčovú, Janu Krajčovičovú, Jána Rybára, Emíliu Stručkovú, Noru Vačkovú a Jozefa Vidu. Ďalších 37 zamestnancov utrpelo rôzne zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku, sa vyšplhala na viac ako štyri milióny eur.

Chronológia kauzy výbuchu vo VOP Nováky



2. marca 2007 - V priestoroch Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky vybuchol krátko po 13.30 h muničný sklad. Explodovala delaboračná miestnosť muničného skladu, kde sa munícia likviduje. V popoludňajšej zmene pracovalo 25 ľudí. Výbuch spôsobil deštrukciu haly a usmrtil osem pracovníkov. Mnohopočetné vážne zranenia utrpel jeden zamestnanec a ďalších 20 utrpelo ľahšie zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku sa vyšplhala na viac ako dva milióny eur.  

7. marca 2007 - Na cintoríne v Zemianskych Kostoľanoch pochovali prvú z obetí výbuchu vo VOP Nováky, 50-ročnú Máriu Kováčovú.  

15. marca 2007 - Minister obrany SR František Kašický odvolal predsedu predstavenstva VOP a jeho riaditeľa Jozefa Beráka. Za nového riaditeľa a predsedu jednočlenného predstavenstva minister vymenoval dovtedajšieho technického námestníka VOP Jána Lasaba.

7. mája 2007 - Sedem z ôsmich obetí výbuchu vo VOP bolo oficiálne vyhlásených za mŕtvych. Identifikovali ich na základe analýz DNA.

23. mája 2007 – Príslušné policajné miesta potvrdili, že pozostalí po obetiach výbuchu vo VOP Nováky podali trestné oznámenie na členov bývalého vedenia spoločnosti, ktorí podľa nich by mali byť zodpovední za smrť ich príbuzných.



24. mája 2007 – Pozostalí obetí výbuchu vo VOP Nováky vyzvali predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Jána Lasaba, aby k 1. júnu dobrovoľne odstúpil zo svojej funkcie a odišiel z VOP. Zdôvodnili to jeho zodpovednosťou ako člena minulého manažmentu na poste technického riaditeľa a predsedu Výbušninárskej komisie Ministerstva obrany SR.

15. júna 2007 - Marek Prostiňák, ktorý utrpel ťažké zranenia pri tragédii vo VOP Nováky, postupne začal komunikovať s okolím. Pohyboval sa síce na vozíku a potreboval stály sprievod, robil však pokroky.

4. júla 2007 - Polícia začala stíhať za prečin všeobecného ohrozenia všetkých štyroch členov bývalého vedenia Vojenského opravárenského podniku Nováky, na ktorých podali trestné oznámenie pozostalí ôsmich obetí. Obvineniu čelia bývalý generálny riaditeľ VOP Jozef B. (1956), bývalý ekonomicko-obchodný riaditeľ VOP Eduard B. (1942), bývalý technický riaditeľ VOP Ján L. (1957), bývalý výrobný riaditeľ VOP Ján L. (1963) a bývalý bezpečnostný technik Jozef O. (1975).

6. júla 2007 – Krajská prokuratúra (KP) v Trenčíne obvinila piatich ľudí v súvislosti s výbuchom munície v delaboračnej hale VOP Nováky. Podľa vyjadrenia pozostalých všetci títo členovia vtedajšieho vrcholového manažmentu vedeli o hrubom porušovaní zákonov a predpisov pri skladovaní a delaborovaní munície.

2. marca 2008 – Presne rok po výbuchu munície v delaboračnej hale VOP Nováky odhalili v centre mesta pamätník obetiam tejto tragédie. Sú na ňom mená všetkých ôsmich obetí - Eleny Bitarovej, Petra Kalača, Márie Kováčovej, Jany Krajčovičovej, Jána Rybára, Emílie Stručkovej, Noriky Vačekovej a Jozefa Vidu.  

24. marca 2009 - Vyšetrovatelia začali s výsluchmi štvorice bývalých vysokopostavených manažérov a bezpečnostného technika vo VOP.

24. septembra 2009 - Krajská prokuratúra v Trenčíne potvrdila, že polícia ukončila vyšetrovanie výbuchu.

25. januára 2010 - Krajská prokuratúra v Trenčíne podala na Okresný súd v Prievidzi obžalobu na Ing. Jozefa B., Ing. Eduarda B., Ing. Jána L., Ing. Jána L. a Ing. Jozefa O. pre prečin všeobecného ohrozenia. Obvinení sa skutku dopustili v súvislosti s tromi výbuchmi v delaboračnej hale Vojenského opravárenského podniku.

26. novembra 2010 – Senát Okresného súdu v Prievidzi odročil predbežné prerokovanie obžaloby vo veci obvinených piatich vedúcich pracovníkov VOP Nováky. Prokurátor krajskej prokuratúry Viliam Gajdoš vzniesol v úvode zasadnutia námietku a zároveň návrh, aby senát požiadal kolégium Najvyššieho súdu (NS) SR zaujať zjednocovacie stanovisko k podstatnej procesnej otázke, či je na konanie v tomto prípade príslušný senát alebo samosudca.  

28. marca 2012 – Čítaním obžaloby začalo sa na Okresnom súde v Prievidzi pojednávanie s piatimi bývalými manažérmi Vojenského opravárenského podniku Nováky, obvinenými z prečinu všeobecného ohrozenia, ktoré však bolo odročené. Sudkyňa vypočula všetkých obžalovaných. Každý z nich vinu poprel.

8. júna 2012 – Na Okresnom súde v Prievidzi začalo odročené hlavné pojednávanie s piatimi bývalými manažérmi VOP Nováky čítaním posudkov expertov a výpoveďami svedkov. Podľa obžaloby sú zodpovední za to, že zanedbali bezpečnosť pracovníkov pri delaborácii rôznej munície. Pripustili značnú kumuláciu výbušného materiálu a jeho uskladňovanie vo výrobných priestoroch a v ich blízkosti. Hlavné pojednávanie sudkyňa odročila.  

19. apríla 2013 - Po výpovediach ďalších troch svedkov sudkyňa Okresného súdu (OS) v Prievidzi predbežne ukončila hlavné pojednávanie s obvinenými v kauze výbuchu vo VOP v Novákoch.

27. a 29. novembra 2013 - Pojednával Okresný súd v Prievidzi v kauze výbuchu vo VOP. Čítali sa listinné dôkazy a znalecké posudky. Súd by mal vypočuť ešte posledného svedka, ktorý doposiaľ nevypovedal.

2. decembra 2013 - Hlavné pojednávanie bolo odročené na neurčito.

25. apríla 2014 - Výpoveďou posledného svedka v kauze výbuchu vo VOP Nováky sa zaoberal Okresný súd v Prievidzi. Hlavné pojednávanie s obžalovanými pokračovalo čítaním listinných dôkazov.

26. septembra 2014 - Po oboznámení sa s časťou listinných dôkazov zo spisu samosudkyňa Okresného súdu v Prievidzi Noema Turanovičová odročila hlavné pojednávanie s obžalovanými.

11. novembra 2014 - Oboznamovaním sa s listinnými dôkazmi zo spisu pokračovalo na Okresnom súde v Prievidzi hlavné pojednávanie s obžalovanými. Pojednávanie odročila samosudkyňa OS v Prievidzi Noema Turanovičová.

2. februára 2015 - Viacero faktorov, medzi ktorými figuruje neodstránenie prachu z prostredia či zlé odsávanie v miestnosti sa mohlo podpísať pod príčinu výbuchu vo VOP v marci 2007. Uviedli to vo svojich výpovediach znalci na hlavnom pojednávaní s obžalovanými na Okresnom súde v Prievidzi.

5. februára 2015 - Na Okresnom súde v Prievidzi pokračovalo hlavné pojednávanie. Samosudkyňa ho odročila na neurčito, dôvodom bolo doplnenie dôkazov.

14. októbra 2016 - Sudkyňa nariadila hlavné pojednávanie na 24. októbra o 9.00 h v mieste bydliska obžalovaného Eduarda B. v Novákoch v prítomnosti prokurátora, spoluobžalovaných a obhajcov. Podľa posudku osobný výsluch Eduarda B. v budove súdu pre jeho zdravotný stav nebol možný.

24. októbra 2016 - Výpoveďou bývalého ekonomicko-obchodného riaditeľa Eduarda B. sa konalo pojednávanie v rodinnom dome v Novákoch. Po výsluchu Eduarda B. odročila samosudkyňa OS v Prievidzi pojednávanie na neurčito.

30. marca 2017 - V súvislosti so znaleckým posudkom Kriminalistického a expertízneho ústavu (KEÚ) Policajného zboru SR pristúpil súd k doplňujúcemu vypočutiu svedkov.

21. septembra 2017 - Okresný súd (OS) v Prievidzi v kauze výbuchu vo VOP v Novákoch vydal uznesenie, ktorým zastavil trestné stíhanie obžalovaného Eduarda B. pre prečin všeobecného ohrozenia, keďže zomrel.

14. mája 2019 – Prokurátor navrhol uznať obžalovaných vinnými a uložiť im nepodmienečné tresty odňatia slobody v rôznom rozsahu v zariadení s minimálnym stupňom stráženia, ako i zákaz činnosti v odbore. Uviedol to v záverečnej reči na hlavnom pojednávaní s obžalovanými v kauze výbuchu vo VOP Nováky na Okresnom súde (OS) v Prievidzi.