Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Diplomati počas posledného dňa porady hovorili o ekonomike, EÚ aj OBSE

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Martin Baumann

Francúzska štátna tajomníčka pre európske záležitosti Amélie de Montchalin pred slovenskými veľvyslancami prízvukovala proeurópsky postoj.

Bratislava 4. júla (TASR) - Ekonomická diplomacia, úloha Európskej únie aj OBSE boli témami posledného dňa porady vedúcich slovenských zastupiteľských úradov, na ktorej sa zúčastnili aj hostia z Francúzska a Česka. Svojím príhovorom ju vo štvrtok ukončil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), ktorý diplomatov vyzval na udržanie vysokej profesionality rezortu.

Francúzska štátna tajomníčka pre európske záležitosti Amélie de Montchalin pred slovenskými veľvyslancami prízvukovala proeurópsky postoj. "Proeurópskosť je dôležitejšia ako veľkosť krajiny," vyhlásila. Európska únia je podľa nej skutočným globálnym hráčom, pričom Európa musí dohliadať na pravidlá medzinárodného poriadku.

Štátny tajomník českého rezortu diplomacie Martin Tlapa zas hovoril najmä o ekonomickej diplomacii. Jednou z foriem inovatívneho prístupu Česka je podľa neho aj zapájanie lokálnych zamestnancov do obchodno-ekonomických aktivít jednotlivých ambasád. "Získavame aj spätnú väzbu od podnikateľského sektora a na základe týchto skúseností sa snažíme neustále zefektívňovať. Základom je komunikácia," uviedol.

Pred záverečným prejavom ministra si veľvyslanci vypočuli štátneho tajomníka rezortu zahraničia Lukáša Parízka, ktorý predstavil slovenské aktivity v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V samostatnom paneli tiež spolu s poslancom Martinom Klusom (SaS) vyhodnotili predsednícke aktivity Slovenska v OBSE.

S českým kolegom aj francúzskou kolegyňou predstavitelia slovenského rezortu diplomacie rokovali aj bilaterálne. V súvislosti s Francúzskom vyzdvihli napríklad strategickú angažovanosť Paríža v regióne strednej a východnej Európy. S Tlapom zas Parízek hovoril najmä o obchodných vzťahoch.