Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A. Danka mrzí, že protiruské sankcie zabránili summitu v Bratislave

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Hlavnými iniciátormi eurázijských parlamentných summitov sú Rusko a Južná Kórea, kde sa tieto stretnutia konali v predchádzajúcich dvoch rokoch.

Antalya 8. októbra (TASR) – Predsedovi Národnej rady SR Andrejovi Dankovi je ľúto, že tretí summit predsedov parlamentov eurázijských krajín, ktorý sa koná od pondelka do stredy v tureckej Antalyi, sa nepodarilo zorganizovať v Bratislave. Vyhlásil to pred pondelkovým bilaterálnym stretnutím s predsedom ruskej Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom.

"Je mi neskutočne ľúto, že sa mi nepodarilo tento summit priniesť do Bratislavy kvôli sankciám, ktoré sú, myslím, úplne zbytočné," uviedol Danko.

Hlavnými iniciátormi eurázijských parlamentných summitov sú Rusko a Južná Kórea, kde sa tieto stretnutia konali v predchádzajúcich dvoch rokoch.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa uvažovalo, že by sa summit mohol uskutočniť v Bratislave. Šéf dolnej komory ruského parlamentu sa však nachádza na sankčnom zozname EÚ, a tak by ako jeden z kľúčových predstaviteľov projektu do Bratislavy nemohol pricestovať. Summit napokon zorganizovali v Turecku, na ktoré sa sankčný režim EÚ nevzťahuje.

"Verím, že spoločne sa ešte dožijeme času, kedy tento euroázijský summit budeme hostiť v Bratislave," dodal Danko.

Volodin podľa vlastných slov tiež dúfa, že v budúcnosti sa podarí zorganizovať eurázijský parlamentný summit v Bratislave. V tejto súvislosti zdôraznil, že Rusko a Slovensko pracujú v rozvíjaní vzťahov na parlamentnej úrovni "veľmi efektívne" a je to podľa neho na osoh oboch krajín.

"Myslím si, že keď sa budeme častejšie stretávať a rozprávať o problémoch, nastane čas, kedy budeme môcť zabezpečiť, aby sa zasadnutie predsedov parlamentov uskutočnilo v Bratislave a budeme môcť hovoriť o otázkach, ktoré sú dôležité pre občanov Slovenska," povedal Volodin, ktorý sa s Dankom v pondelok stretol na oficiálnej úrovni už štvrtýkrát.

"Máme veľa spoločného, sme slovanské národy a naše vzťahy môžeme vrátiť na úroveň, na akej boli v minulosti," dodal šéf ruskej Štátnej dumy.

Summit v Antalyi slávnostne otvárajú v pondelok, pričom hlavné diskusie sa rozbehnú v utorok. "Naozaj jedinou cestou pre svetové veľmoci je dialóg, aký bude zaznievať aj na zajtrajšom rokovaní," povedal Danko.

Projekt eurázijských parlamentných summitov má za cieľ zintenzívniť obchod a ekonomickú spoluprácu medzi európskymi a ázijskými krajinami. Ďalšími ťažiskovými témami, o ktorých sa bude diskutovať aj v Antalyi, sú ochrana životného prostredia a trvalo udržateľný rozvoj.

Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec